Pripravci od gljiva

Čaj od hrastove sjajnice

Način pripreme: Iseći sjajnicu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 30 minuta, nakon čega se može konzumirati. Napitak pripremiti za najviše 3 dana. Obavezno je držanje u frižideru ukoliko se kuva za 2-3 dana, a preporučuje se da se napitak zagreje pre konzumiranja, ali ne da proključa. Preporučuje se konzumiranje pre jela, osim za osobe sa stomačnim problemima, koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.

Napitak se može začiniti medom i isceđenim limunovim sokom, nikako rafinisanim šećerom. Tako pripremljen ima sasvim dobar ukus i preporučuje se kao preventivni napitak.

Tonik od hrastove sjajnice

Priprema: Staviti 15 grama sušene sjajnice u vino ili brendi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji, a najmanje 6 nedelja. Preporučuje se konzumiranje jedne rakijske čašice dnevno.

Tinktura od brezove gube

Za pripremu tinkture potrebno je 100 g sveže, usitnjene brezove gube i 1 litar votke.

U veliku teglu stavi se usitnjena gljiva, zalije votkom i dobro zatvori. Potrebno je teglu umotati u alu-foliju i staviti na tamno mesto. Svakog dana promućkati je i tako raditi  21 dan. Tinktura se ne cedi, već se po potrebi deo tečnosti sipa u bočicu s pipetom i, kad se ta količina potroši, postupak se ponavlja, sve vreme zadržavajući gljive u velikoj tegli s votkom.

Tinktura od strška

Pedeset grama svežih jaja strška prelije se sa 200ml četrdesetoprocentnog etanola i 4 sedmice čuva u frižideru. Filtriranje nije potrebno. Što je period infuzije duži, to je veći lekoviti efekat. Uzima se od 1 do 3 kašike, zavisno od bolesti. Tako je za snižavanje krvnog pritiska dovoljna 1 kašika tinkture 2 puta dnevno. Za tumorska oboljenja treba uzimati 1 kašiku 2-3 puta dnevno. Za ostale bolesti (na primer, probleme s prostatom) uzima se 1 kafena kašičica 2-3 puta dnevno. Preventivni kurs lečenja je 30 dana (2 puta godišnje), terapeutski kurs 3-4 meseca.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno