Priprema silaže počela mesec dana ranije

Poljoprivredni proizvođači u vranjskom kraju ove godine su mesec dana ranije počeli sa spremanjem silaže. Kiša u ovom kraju nije pala od 1. Jula, pa ratari hitaju da na svojim njivama mašinama što pre sitno iseckaju cele stabljike kukuruza i na taj način spasu što se spasti može.

Berbu kukuruza za pravljenje koncentrovane silaže, prema rečima Nade Lazović Đoković, savetodavca za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, ratari treba da obave u periodu mlečno – voštane zrelosti silokombajnima koji odsecaju biljke na visini od 40 cm i celokupnu masu seckaju u silosu krupnoće do 0,5.

– Korišćenje kukuruza za zelenu stočnu hranu započinje kada biljke dostignu  visinu oko 1m i traje kontinuirano približno 25 dana. Silaža je proces sečenja i sitnjenja biljaka u trenutku kada ona ima najviše hranljivih  vrednosti, jer se to životinjama ubacuje u ishranu – ističe Lazović Đoković.

Zbog vremenskih neprilika i Danijel Mihajlović, iz sela Gornje Žapsko, je ranije krenuo sa spremanjem silaže za trideset grla goveda koliko gaji na svom gazdinstvu. Keže da će u silažu pretvoriti kukuruz zasejan na dva hektara zemlje i da će sa ove površine dobiti negde od 30 do 35 tona zelene mase.

– Za silažu koristim isključivo kukuruz sa klipovoma koji sadrže jednu trećinu voštane zrelosti i dve mlečne.Od takvog kukuruza se sprema dobra silaža – kaže Danijel ističući da prilikom njenog spremanja koristi so i sredstvo za laku svarljivost i protiv pojave plesni koje mogu da štete mleku.

Ovaj mladi stočar se odavno uverio u blagodetnost silaže na njegovu stoku pa planira da u idućoj sezoni poveća površine pod kukuruzom kako bi tokom cele godine mogao da je ima za hranjenje goveda.

Inače on je do sada već pripremio 7.000 bala sena i slame za ishranu goveda. Smatra da će sa silažom to biti dovoljno da ih ishrani tokom zime jer se njegova stoka još nalazi na paši.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18