Priprema zemljišta u plastenicima stajnjakom i krečom

Na teritoriji Beograda, u beogradskim selima, što se povrća tiče u toku je pakovanje praziluka, čišćenje i pripremanje plastenika za novu sezonu. O situaciji na terenu za Dobro jutro je pričala Ljilja Gvozdić, savetodavac iz PSSS Beograd.

Trenutno smo na terenu u Grabovcu, opština Obrenovac. Upravo gledam u plastenike kod proizvođača koje obilazimo. Neki čiste plastenike, neki postavljaju nove, pripremaju se. Evo upravo stojim u plasteniku i gledam u papriku somborku – i to će, veruje savetodavka, ubrzo biti pobrano i na pijačnim tezgama.

Plastenike čiste, upravo izvlače biljnu zaostalu masu, posle berbe paradajza. Bezbedno to uništavaju i unose dezinfekciono sredstvo, unose kreč i stajnjak. Samim tim plitko freziraju da pripreme leje za narednu setvu. Il će gde ima grejanja tople leje, ili proizvodnja rasada ili salata i spanać – rekla je Ljilja Gvozdić, objašnjavajući zbog čega se uz stajnjak u plasteničku zemlju stavlja i kreč.

Kad se dodaje stajnjak i doda kreč, s jedne strane se popravlja zemljište, obavlja se kalcifikacija, sređuje se PH vrednost, a sa druge strane se vrši i dezinfekcija – izjavila je savetodavka

Jedino ako je PH vrednost poremećena i kiselo ili bazno u tom slučaju se procenjuje koliko se dodaje, ovako oni to rade odakativno – rekla je Gvozdićka, napominjući da neki proizvođači ostave posle ubacivanja stajnjaka i kreča zemljište da odmori i prihvati to nekih sedam do deset dana, dok pojedini seju odmah.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18