Pripreme za lov na vladimirovačku lisicu i šakala

Peti „Lov na Vladimirovačku lisicu i šakala”, u organizaciji Lovačkog društva „Fazan” koje gazduje na 5.700 hektara vladimirovačkog atara, održaće se u subotu 13. februara. Skup lovaca biće od 7 do 8 časova u Svečanoj sali „F&N Gila”, a lov počinje u 9.30 sati.

Kako se i u lovu poštuju epidemiološke mere broj mesta je ograničen, pa  organizatori pozivaju zainteresovane lovce da se što pre prijave. Kotizacija je 1.000 dinara i uključuje svečani ručak.

– Trudimo se da poštujemo sva pravila što se tiče pandemije, tako da računamo da nećemo imati više od 150 lovaca – kaže predsednik LD „Fazan” Dragan Marčetić. – Dolaze nam ljudi sa svih strana, ali sad nemamo više goste iz inostranstva.

Lovci danas sve češće nailaze na negativne komentare zbog ovakvih manifestacija, odnosno organizovanih lovova, ali, kako kaže naš sagovornik, niko ne vidi kad vode računa o životinjama i prirodi, kad prave hranilice ili, što je najvažnije, kad lovom čuvaju svoja domaćinstva.

– Lisice i šakali su se toliko brzo razmnožili, da nam ulaze u selo, čak i u dvorišta, pa tako najviše uništavaju živinu – ukazuje Marčetić. – S obzirom na to da je zabranjeno pucanje u naseljenom mestu, ljudi se dovijaju kako da oteraju štetočine, tako da mi organizujemo lovove na lisice i šakale i na taj način ih svodimo na broj jedinki koji priroda može da izdrži. Pritom, mi već četiri godine ne lovimo zečeve, a jedan od razloga je i taj što ih lisice sve pojedu, ako uzmete u obzir da samo jedno mlado lišče pojede oko pet-šest. Slična situacija je i sa fazanima. Iako imamo prihvatilište za piliće fazana, čim stasaju i mi ih pustimo, pojedu ih lisice, pa čak i psi lutalice.

Lovačko društvo „Fazan” iz Vladimirovca broji 42 aktivna člana, a sve je manje mladih lovaca.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18