Pripreme za zimu predvodi matica

U septembru i u prvoj polovini oktobra završavaju se pripreme za uspešno zimovanje pčelinjih društava. Njih vrše same pčele, po svojim prirodnim zakonima, ne očekujući ih od pčelara, jer su deo načina življenja. Kako je mnogo činilaca koji na to utiču, nikad nije sigurno da će pčele same s uspehom moći da obave ovaj važan posao. Stoga je nužno da pčelar blagovremeno proveri i obavi sve što one nisu mogle same da urade.

Jedno od često postavljanih pitanja početnika, ali i dilema višegodišnjih pčelara je u kojem delu košnice uzimiti pčelinje zajednice. Prema nekim pčelarima, pčele treba da su i tokom zime u plodišnom nastavku, tamo gde im je i mesto. Drugi pak tvrde da je u gornjem delu košnice toplije, jer tamo odlazi vruć vazduh, i da ih zato treba tu uzimiti. Kako bilo, i jedni i drugi imaju argumenata, a izbor je najsigurnije prepustiti samom pčelinjem društvu.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno