PRIPREME ZE REZIDBU: Loša rezidba – mršava berba

Piše: Snežana Malinović

Pre početka rezidbe treba uraditi laboratorijsku analizu pupoljaka, jer je procenat rodnih pupoljaka osnov za određivanje intenziteta rezidbe, ali i potrebe za zaštitnim sredstvima, radnom snagom, ambalažom, skladišnim prostorom.

 U ovom periodu voćke miruju, ali to ne znači da za voćare nema posla. Bliži se vreme rezidbe koja se mora dobro isplanirati. Ova mera može se obavljati sve do ponovnog kretanja vegetacije, ali ne i u uslovima kada su temperature suviše niske. Kada će se voćke orezivati, zavisi i od voćne vrste. Tako rezidba jabuke i kruške može početi odmah posle opadanja lišća, dok rezidbu koštičavih voćnih vrsta, poput šljive, breskve, višnje i trešnje, treba početi nešto kasnije. U svakom slučaju, rezidbu treba privesti kraju do početka novog ciklusa vegetacije.

 Za rezidbu, kao važnu agrotehničku meru, potrebno je da se obave određene pripreme. Neke od njih su kontrola stabala u voćnjaku, potom analiza pupoljaka i utvrđivanje njihove potencijalne rodnosti za narednu godinu, uz odabir alata koji će se koristiti za rezidbu…

Nastavak teksta možete pročitati u štampanom izdanju magazina „Dobro jutro“ ili ako ste naš pretplatnik. Za više informacija, pogledajte sekciju „Pretplata“

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18