Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Jabuke bez cveta i roda

Jabuke bez cveta i roda

609

Da li ste čuli da jabuke štrajkuju? A videli? Ako do sada niste, bili ste u prilici i da čujete i vidite prošle, i pre dve godine. U mnogim, čak i plantažnim voćnjacima jabuke nisu cvetale pa je zato izostala i berba. Iako je šaljivdžijama to tako delovalo, jabuke nisu štrajkovale. To je bila samo njihova reakcija na ekstremne klimatske prilike u tekućoj i obilan rod u prethodnoj godini koji ih je iscrpeo. Na ovu pojavu osvrnuo se i diplomirani inženjer Zoran Janković iz Poljoprivredne savetodavne službe u Beogradu.

Piše: Svetlana Mujanović

Prema njegovim rečima, alternativnost u rađanju kod jabuke je uobičajena pojava, uslovljena većim brojem činilaca. Najčešći razlog je preobilan rod u prethodnoj vegetaciji. Sorte visokog rodnog potencijala sklone su prerođavanju i njima se mora posvećivati posebna pažnja u održavanju kontinuiteta rodnosti i kvaliteta. One se zato orezuju, prihranjuju i po mogućstvu navodnjavaju s posebnom pažnjom.

Suša, vrućina i preklapanje fenofaza

Nauci su dobro poznati uzroci takozvanog alternativiteta. Najprostije objašnjenje ove pojave, koje će biti lako prihvatljivo svakom voćaru, jeste preklapanje, odnosno, istovremeni prolazak voćaka kroz fenofaze sazrevanja plodova u tekućoj i diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu vegetaciju. Na to se poslednjih godina nadovezuju i suša i ekstremno visoke letnje temperature.

Prirodno, svaka biljka teži da ostavi potomstvo. Kod jabuke to znači da plodovi, koji su nosilac naredne generacije, imaju prioritet u snabdevanju hranljivim materijama, dok su cvetni začeci na drugom mestu.

– Do slabe pripreme roda za narednu vegetaciju može doći usled nepovoljnih klimatskih uslova, kao što su visoke tropske temperature i dugotrajna suša, izostanak redovne nege, pravovremene zaštite i prihrane – ukazuje inž. Janković.- To dovodi do smanjenja fizioloških aktivnosti, često i defolijacije, a sve to ima za posledicu smanjen priliv hranljivih materija za normalnu ishranu generativnih organa.

Ono što voćare zbunjuje i zbog čega nespremni dočekuju proleće i izostanak cvetanja, jeste činjenica da tokom zimskog pregleda grančica na rodnost vide normalno razvijene pupoljke koji, u vreme cvetanja, umesto cvetne gronje daju lisnu rozetu. Ova pojava je posebno uočljiva u visokointenzivnim zasadima sa sprovedenom punom agrotehnikom i pomotehnikom, optimalnim normama đubrenja i navodnjavanja i pravovremenim i efikasnim proređivanjem plodova u prethodnoj vegetaciji. S druge strane, u zasadima jabuka koji su imali slabiju negu, ova pojava izostaje, ili je znatno slabijeg intenziteta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us