Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ПРИРОДНА АПОТЕКА: Лековити дарови дивље природе

ПРИРОДНА АПОТЕКА: Лековити дарови дивље природе

У скровитим ћошковима природе рађају плодови препуни благодети. Чекају на пропланцима, висоравнима и долинама да их уберемо и откријемо право благо за наше здравље

188
Трњина/Фото: Pixabay

Пре првих мразева ваљало би се запутити тамо где људска нога ретко крочи. Јер, кажу природњаци, тамо где људи нема, дарови природе су богатији. У скровитим ћошковима природе рађају плодови препуни благодети. Чекају на пропланцима, висоравнима и долинама да их уберемо и откријемо право благо за наше здравље.

Трњине, дрењине, глогиње и шипурак, тек су мали део поклона дивљине који могу да се преточе у тегле и флаше. Да, имају трње, али до добрих ствари стиже се мањом или већом муком. Када уберете плодове природе, остаје вам само да потражите понеки савет искуснијих и направите здраве деликатесе. Непрскано и здраво је, уосталом, у тренду.

Трњине

Трњина је биљка чију лековитост народна медицина познаје од давнина. Скоро сви њени делови су лековити, од корена преко коре, до цвета, листова и на крају плодова. Постоје докази да се користила у исхрани још у Каменом добу, а била је редовна храна код старих Грка и Римљана. Код нас је позната и под именом трнина, трн, црни трн, црни грм, трњавка, трнавке, дивља шљива, кукиња и грмуља.

Расте као самоникли грм на пашњацима, сунчаним брежуљцима, рубовима шума или крчевинама. Препознаћете је по раширеним трновитим гранама и округлом плоду нестварне тамно плаве боје, који је изнутра меснат, зеленкасто обојен. Трпког је и киселог укуса. На први залогај помало је одбојан, јер скупља уста. Почиње да сазрева у септембру, али баш због тог трпког укуса, најлепше га је јести тек након мраза. Може да се бере и раније, али тада га је пожељно претходно замрзнути да би се изгубила горчина.

Од трњина могу да се праве сирупи, џемови, мешане мармеладе, ликери. Воћним компотима повећава лековитост, а у гастрономији служи као зачин јелима од дивљачи. Гордана Цицић из Петровца код Крагујевца од трњина прави ликер и несебично га дели.

Ликер од трњина

– Око 400 грама плодова трњина ставити у теглу и прелити са 2дл меда и 5дл лозоваче или шљивовице. Ако тегла стоји на сунцу, потребан је 21 дан да се мед отопи. Ако немате мед, може да се прелије и шећером. Ако тегла стоји у тамној просторији, повремено је треба протрести. После шест недеља трњина ће пустити сок – објашњава Гордана једноставну припрему ликера интензивне боје и укуса.

Шипурак/Фото: Pixabay

Шипурак

Рудничани су осмислили необично пиће од сасвим обичне воћке – шипурка. И рецепт, на сву срећу није тајна. Чашица ликера од шипурка, којег има у скоро свакој врзини, по нутритивној вредности мења килограм непрсканог воћа. То су установили професори Хемијског факултета из Београда, након што су анализирали ликер Момчила Пауновића из варошице Рудник. Овај пензионисани аутомеханичар експериментисао је са шипурком и дошао до рецепта за овај воћни ликер. Укус напитка варира, а подсећа помало на коњак. Није превише сладак, попут већине ликера, оштар је, али питак. Пауновић каже да би ово пиће свако требало да има у кући, нарочито зато што шипурка има на сваком кораку.

Чашица за здравље

– Најбоље је узети балон од пет литара и напунити га до врха шипурком, коме су скинути делови од цвета и петељке. Шипурак мора да буде зрео, али да се плодови не распадају. Налије се лозовом ракијом, балон се затвори и то би требало да стоји годину дана, најмање. После тога се процеди и спремно је за употребу. Узорак сам давао пријатељу с Хемијског факултета Универзитета у Београду, проф. др Велу Тешовићу. Пробао је ликер, а онда га однео на анализу. Рекао ми је да је нутритивна вредност чашице од 0,3дл ликера иста као да сте појели килограм воћа, јер толико има шећера, витамина и осталих хранљивих састојака – каже Момчило Пауновић.

Дрењина/Фото: Pixabay

Дрењине

Дрен је дрво здравља код Срба. Знамо за пословицу „Здрав к’о дрен“, као и да се његов пупољак ставља у божићну чесницу. Ко га пронађе, биће здрав целе године. Несумњива је лековитост овог прелепог црвеног плода. Плодови сазревају од јула до средине октобра, што зависи од климе и надморске висине. Богат је витамином Ц, којег има двоструко више од поморанџе, танинима и пектином, а садржи и глиоксалну киселину, као и органске киселине, шећер и слуз. Танини и пектини повољно делују на слузокожу органа за варење, па су дрењине одличан мелем за желудац и црева. Од плодова и коре дрена припремају се чајеви и лековити препарати за лечење грла, малокрвности, болести бубрега, хемороида, дијареје, шећерне болести.

Слатко, компот, џем и сок од зрелих дрењина, лековити су готово колико и свежи плодови. Дрењине се сврставају у безглутенску храну. У медитеранским земљама недозрели плодови конзервишу се у сланој води као маслине. Рецепт за сок од дрењина без кувања је крајње једноставан и дала нам га је Владанка Алексић из Губеревца код Кнића.

Савршен природни лек

– За савршени природни лек потребно је 3кг дрењина, 3 кесице лимунтуса и 2л воде. Дрењине изгњечите рукама у већој посуди. Додајте лимунтус и воду и све заједно прекријте крпом. Оставите да стоји 24 сата и процедите кроз газу. Додајте произвољну количину меда и пастеризујте у такозваном дунсту. Ако правите ликер, довољно је дрењине ставити у лозовачу с мало меда и чекати да природа уради своје – каже Владанка.

Глогиње/Фото: Pixabay

Глогиње

Ситни, црвени плодови неутралног укуса, које заобилазимо док пролазимо кроз шуму, сјајан су лек за срце. Глог расте уз путеве, ивице шума и ливада, а карактеристичан је по трњу и трокраким и петокраким листовима. Плодови се беру у јесен када су јаркоцрвени. Кажу да је глог једна од биљака посебно корисних за срце, а ликер од његових бобица служи као средство за јачање срца.

Рецепт за сируп од глога добили смо од сестринства манастира Каменац код Груже.

Сируп за срце

У блендер ставите килограм бобица глога, прелијте водом тако да течност буде неколико центиметара изнад плодова. Изблендиране глогиње оставите да стоје 24 сата. Након тога ставите у шерпу па на лагану ватру, а када почне да кључа, нека се кува још пола сата. Процедите течност, а у изблендиране глогиње додајте нову воду. Затим их опет кувајте пола сата и оставите да стоје још толико. Оба сока процедите кроз крпу да се добије густа маса, а затим је крчкајте на лаганој ватри док не остане 1/4 мешавине. Сипајте у стерилисане флаше и узимајте 6 до 12 кашика дневно. Рок трајања је неограничен.

Б.Н.

Добро јутро број 571 – Новембар 2019.