Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Prirodna kozmetika iz srca Srbije

Prirodna kozmetika iz srca Srbije

396

U netaknutoj prirodi, na velikim nadmorskim visinama, tamo gde vazduh seče, a sunce prvo pomiluje, na planinama Goč, Ozren i Rtanj, raste samoniklo, lekovito bilje koje predstavlja osnovni sastojak ručno izrađenih proizvoda za negu kože i za zdravlje celog organizma. Maja Ćosić, hemičarka po struci, uz to bilje, pronašla je formulu kako ojačati imuni sistem i prirodnu funkciju naše kože i 2019.godine, u Vrnjačkoj banji, osnovala firmu MALLISA KOZMETIKA.

Počela je, kao i mnogi pre nje, od sapuna i nekoliko krema, da bi danas imala čitavu paletu proizvoda. S obzirom na to da ne koristi konzervans, pravi ih u manjim količinama jer ne mogu da stoje duže do tri meseca. Kako je vreme odmicalo, a nizali se seminari i proizvodnja proširivala, uvela je i bilje sa Stare planine i  samoniklo smilje iz netaknutih predela Hercegovine. Tako su nastali prirodni proizvodi koji su ove godine traženi u većim količinama nego što su proizvedeni, iako je angažovana cela porodica. To je najbolja potvrda poverenja korisnika koji brinu o svom zdravlju i lepoti, pa i  samoj prirodi.

– Baza za proizvode je prirodni vosak, a pravimo sapune, kreme, tonike, serume, gelove, maske, dezodoranse, mleka. U našoj ponudi imamo i kremu od sladića za izbeljivanje tamnih fleka i staračkih pega, krema od kamilice za psorijazu i rozaceu, krema od smilja koja usporava starenje kože. Tu je i gel od ekstrakta zelenog čaja da se rešite tamnih kolutova, podočnjaka. Sapuni koji hrane kožu, odstranjuju mrtve ćelije, pomažu u smanjenju pojave akni. Tonici, prirodne biljne vode dobijene destilacijom cvetova ili biljaka, koji održavaju zdravlje kože. Serum sa uljem koštica šljive, kajsije i trešnje, koje sadrže prirodne masne kiseline i intenzivno hidriraju kožu – objašnjava Maja za Dobro jutro, koja se, kada je zdravlje u pitanju sa velikim poverenjem oslanja na čajeve od kojih izdvaja; hajdučku travu, ivu, rastavić, matičnjak, kantarion, vranilovku, nanu, bosiljak, rtanjski

– Čajevi se mogu piti i vrući i hladni, pa se tako u njima može i uživati tokom cele godine – kaže Ćosićeva koja svoje proizvode plasira na štandu na Promenadi u Vrnjačkoj Banji, preko interneta, a povremeno i u Beogradu, u Delti i Merkatoru i Novom Sadu na noćnom bazaru.

R.D.J.