Prisustvo krompirovog moljca

Usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama propadanja cime, do vađenja krtola.

U ovim fazama usevi krompira su izuzetno osetljivi na napad od strane krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), koji je u poslednjih nekoliko godina postao izuzetno značajna štetočina na našem regionu.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira, registruju se kontinuirani ulovi ove štetočine. U toku je let treće generacije, a u narednim danima se očekuje i početak leta četvrte generacije. Kao posledica toga, doći će do preklapanja generacija i podizanja brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.

Trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu krompira od krompirovog moljca, a rizik od nastanka šteta u narednim danima će biti izuzetno visok!

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca proizvođačima se preporučuje primena mera. Kod useva gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir i čuvati ga u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

U usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom. U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite primenom insekticida:

Grom (lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha (karenca 7 dana).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime