Priznanja za mlade poljoprivrednike


Nandor Vereš iz Neuzine i Goran Kovačević iz Hetina među dobitnicima su priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koju dodeljuju zavičajno društvo „Fruškogorje” i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Nandor Vereš je direktor Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ iz Neuzine. Kaže da mu priznanje prija, jer je neko prepoznao ono što poslednje tri godine radi zajedno sa svojim ocem.
-Za to vreme, zajedno sa kooperantima, uradili smo tranziciju od ratarstva ka povrtarstvu i voćarstvu. To je, kako za nas, tako i za naše kooperante, a imamo ih 250, jako važno. Preorijentisali smo se na proizvodnju crnog luka, šargarepe, peršuna, paštrnka i paprike, a u voćarstvu na proizvodnju jagode i višnje – ističe Vereš.
U pitanju je savremena proizvodnja, sa zalivnim sistemima, hladnjačama…

  • To je budućnost. Za naše kooperante, a to su poljoprivrednici sa ovog terena, mnogo znači perspektiva koju smo im pružili, pored onoga što kao zadruga radimo, od plasmana proizvoda do nabavke repromaterijala. Mi smo učili, tražili savete od najkompetentnijih stručnjaka, uvodili inovacije, gradili znanje i to smo prenosili dalje. Verujem da smo otvorili novu perspektivu mladim poljoprivrednicima na selu i zadržali ih ovde. Jer, da su ostali samo na ratarstvu, od toga više zarade nema. Pomogli smo i sebi i našim kooperantima da podignemo profitabilnost, a to je najbolje garancija za opstanak i ostanak mladih na selu – smatra Vereš i dodaje da je velika stvar kad to neko prepozna.
    Goran Kovačević iz Hetina je završio pravni fakultet, odradio pripravnički staž u sudu, radio u nekim firmama i onda odlučio da se bavi poljoprivredom. U Hetinu je Goranov otac imao nešto zemlje, tek da se ne živi samo od plate.
  • Preuzeo sam od oca zemlju, sada imam 27 hektara, i bavim se ratarstvom. Sejem pšenicu, kukuruz, suncokret… Imam kompletnu mehanizaciju, ali i planove za proširenje, samo da prođe korona – priča Kovačević.
    Kako navodi, odluku da ostavi pravo je doneo lako, mada je okolina nije baš najbolje razumela.
  • Uživam u poljoprivredi. Volim da gledam kako nešto raste, kako se razvija, reaguje na sušu, na đubrivo. Mnogi su mi govorili – ti si mali, kako da se takmičiš sa velikima, nemaš šanse… Ne razmišljam tako. Pokazao sam da mogu da radim i da opstanem. Tvrdim da od ratarstva može pristojno da se živi – kaže Kovačević.

Priznanje „Poljoprivrednik nove generacije“ Kovačeviću mnogo znači i kaže da ga je doživeo kao podstrek onima koji se kolebaju i misle da neće opstati u ovom svetu koji nije uvek ni lep ni pravedan.

  • Neka ovo priznanje bude pokazatelj da ne moraš da imaš mnogo ni da bi počeo ni da bi opstao – zaključuje Goran Kovačević.
    Izvor: Dnevnik
    Foto: Pixabay
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18