Насловна ВЕСТИ Problemi sa otkupom šljiva u prokupačkom kraju

Problemi sa otkupom šljiva u prokupačkom kraju

267

Jedan od najznačajnijih i najobimnijih poslova topličkih poljoprivrednika, berbu i otkup šljiva, prati dosta problema, pre svega niska otkupna cena, nedostatak berača, haotičan otkup i, do sada nezabeleženo, slabo interesovanje kupaca. Zbog svega toga, postoji opasnost da će trećina ovogodišnjeg roda ostati neobrana.

Pune prikolice tek ubranih šljiva, uobičajena slika ovih dana u topličkim selima. Šljivici su dobro rodili, neki se i povili od roda, ali će prema rečima voćara, kajmak i ovoga puta skinuti neko drugi, a oni će ostati praznih džepova.

– Mnogo je niska cena, 16 dinara, eto vidite ja sam došao, sam berem, ne isplati se radniku da se plati – kaže Dragiša Milosavljević, voćar iz Stražave.

– Jedan dan radimo, drugi dan ležim, nema gajbe, ima gajbe, sad već čujemo da je 16 dinara šljiva, 20, 18, sada šesnaest – navodi Božidar Milenković, voćar iz Jugovca.

Saša Arsić iz prokupačkog sela Šumarovca, kaže da ove godine berača nema ni za lek, zbog čega je bio prinuđen da šljive po prvi put bere mašinski. Biće srećan, kako ističe, ako na kraju uspe da podmiri sve troškove.

– Gorivo je skupo, đubrivo je skupo, hemija skupa, kad se sabere i oduzme ništa za nas, čak možda ostajemo i dužni – ističe Saša Arsić, voćar iz Šumarovca.

I na području opštine Blace, gde se ovo voće gaji na više hiljada hektara, problema napretek. Tu je stotinak sušara, ali one ne mogu da prihvate tolike količine.

– Šljive je dosta, stvarno nema otkupa, cena niska, vremenske prilike ne idu na ruku, strahovito velika kiša, buđ koja se javlja, koja skraćuje vreme, jednostavno ta vlaga koja skraćuje vreme branju. Ovo što bi trebalo da traje dvadeset dana, svelo se sve na sedam do 10 dana – kaže Ivan Gmijović, voćar i vlasnik sušare u Kaševaru.

– Jedino rešenje za ovakvu situaciju je formiranje većih prerađivačkih centara, većih prerađivačkih kapaciteta, koji će moći da prime ovu šljivu i da je prerade – navodi Aleksandar Petković, direktor PSSS u Prokuplju.

Iako će, zbog ovakvog stanja na tržištu, mnogi voćari biti prinuđeni da deo roda prerade u slatko, džemove, rakiju, to svakako neće moći da im nadomesti još jednu izgubljenu godinu, gotovo bez ikakve zarade u ovoj, za njih sada već, tradicionalnoj proizvodnji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay