Produžen rok za prijavu podrške organskim proizvođačima

Program sufinansiranja projekata namenjenih osnaživanju lokalnih organizacija i proizvođača  je deo projekta “Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi” (OT4D). OT4D finansira Državni sekretarijat za ekonomske poslove – SECO, a sprovodi IFOAM-međunarodno udruženje za organsku poljoprivredu u saradnji sa konzorcijumom Helvetas – švajcarska organizacija za međunarodnu saradnju i FiBL -istraživački institut za organsku poljoprivredu, uz podršku lokalnih partnera.

Program je osmišljen kako bi sufinansirao relevantne aktivnosti koje imaju potencijal da proizvedu dodatnu vrednost  u skladu sa ciljevima programa na lokalnim tržištima organskih proizvoda.

Cilj programa je da pruži podršku aktivnim organskim proizvođačima na lokalnom tržištu Srbije.

Raspoloživa sredstva će biti dodeljena aktivnim proizvođačima/organizacijama čiji predlozi budu sadržali najbolja rešenja za održivi razvoj  organskiog sektora u Srbiji, sa naglaskom na  rešavanje sledećih uskih grla:

-Pristup lokalnom tržištu

-Razvoj lanca vrednosti

-Pružanje usluga (inputi za organsku proizvodnju, tehnička pomoć itd.)

Ako ste zainteresovani da saznate više o ovoj šemi finansiranja i kako se vaše aktivnosti odnosno inicijativa može podržati, prijavite se do 31. avgusta 2022.

Informacije o kriterijumima odabira i dostupnosti sredstava date su na  srpskom jeziku i mogu se poslati putem onlajn aplikacije (engleski ili srpski) ili možete poslati sva dokumenta putem mejla na ot4d@ifoam.bio.

Poziv je objavljen na https://www.ifoam.bio/news/ot4d-serbia-applications-open-scaling-organic-fund gde možete pronaći sve informacije kao i uputstvo za prijavu sa potrebnim prilozima

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime