Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ПРОФ. ДР ЕДИТА СТОКИЋ, ЕНДОКРИНОЛОГ: Наш организам тражи нови хедонизам

ПРОФ. ДР ЕДИТА СТОКИЋ, ЕНДОКРИНОЛОГ: Наш организам тражи нови хедонизам

1913
Assortment of colored vegetable cream soups. Dietary food. On a black stone background. Top view. Free copy space.

Пише: Љубица Петровић

Периоди слава и празника код нас трају од почетка новембра до краја јануара, а сва славља подразумевају и припрему и конзумирање теже и јаче хране, уживање у гурманлуцима и слаткишима. Иако ову зиму, као и скоро целу годину за нама, карактерише пандемија корона вируса, па се не препоручују масовна окупљања, то не значи да људи не обележавају празнике, нити да трпезе нису богате. Такође, зими се људи мање крећу, нема ни радова на пољу, у њиви и башти, што све заједно може да има озбиљне последице. Ендокринолог и директорка Клиничког центра Војводине професорка др Едита Стокић упозорава на то да живимо у времену у којем постоји епидемија гојазности, која никако није само естетски, већ и озбиљан здравствени проблем.

– С обзиром на карактеристичне услове живота који се одликују повећањем енергетског уноса, а смањењем енергетске потрошње, односно физичке активности, разликујемо се у односу на наше претке. Тако да ово време доводи до повећаног добитка у телесној маси. У овом периоду имамо велики број празника, који се према нашој традицији и навикама обележавају и богатом трпезом. Сматрам да то треба да наставимо и да је поштовање традиције итекако важно за нас, као и да то преносимо даље са генерације на генерацију, али морамо знати да та богата трпеза у данашње, модерно време, мора да изгледа мало другачије. То значи да морамо научити да користимо намирнице које су мање богате енергијом, односно, да научимо да размишљамо о количини енергије коју храном уносимо – истиче др Стокић.

Према њеним речима, јако је битно да у главама будемо и хедонисти, да нам је важно како храна изгледа, да ли је укусна, да пожелимо да украдемо са стола залогај неке примамљиве намирнице, али морамо да научимо да све те намирнице у ово модерно доба морају да буду прилагођене нашим условима живота, а то је богата трпеза, с мање енергетске вредности намирница.

– То значи да се један оброк меса може заменити оброком меса које је печено на роштиљу, а не уваљано у јаје, брашно, презлу, што повећава енергетску вредност. Ако желимо да направимо добар прилог поврћа, можемо само да га грилујемо или динстамо, не морамо да га обогаћујемо брашном или другим додацима –објашњава др Стокић.

Када је реч о колачима и тортама, др Стокић каже како сигурно нећемо празнике прослављати без њих, али сматра да је могуће приредити најразличитије ђаконије од слаткиша који ће бити и мањих димензија сваког узетог парчета, као и мање енергетске вредности, убацивањем свежег воћа, а мање додатака чоколаде и шећера.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us