Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПРОФ. ДР ФРАНЦИ ШТАМПАР ГОВОРИ ЗА НАШЕ ЧИТАОЦЕ: Зашто проређивање јабука плаши...

ПРОФ. ДР ФРАНЦИ ШТАМПАР ГОВОРИ ЗА НАШЕ ЧИТАОЦЕ: Зашто проређивање јабука плаши воћаре

-То је и најтежи посао у воћњаку - каже проф. Штампар - јер за мање од месец дана треба одлучити колико плодова оставити и да ли обавити ручно или хемијско проређивање. Хемијски третмани машинама не саветују се воћарима у Србији, јер имамо ервинију, а једно заражено стабло може је пренети на стотине других, по целом воћњаку.

12

Проређивање јабука једна је од мера која највише плаши воћаре, а веома је важна. Проф. др Франци Штампар са Биотехничког факултета у Љубљани, који је консултант воћарима широм Европе, тврди да је то и најтежи посао у воћњаку.

  • Проређивање јабуке за мене је шпекулативан и третмански најтежи третман – каже Штампар – јер се за кратко време треба одлучити о пет- шест могућности, како бисмо смањили број плодова на стаблу. После зимске резидбе остављамо око 120-130 цвасти, јер не желимо више од 120 јабука на стаблу, а у свакој цвасти имамо барем 6-7 цветова. Ако све то остане, добићемо јабуке од 35 па до 55-60 милиметара и следеће године имамо празно стабло.

Када плодови достигну 12 до 14 милиметара, време је да се вишак плодова одстрани.

  • Паметна глава нам вреди више од стотину руку, јер руке никако не могу проредити воћњак за исти новац како то може хемијски да се уради. Зато се нигде не ради механичко проређивање, осим у Кини – каже проф. Штампар. – Тамо раде ручно проређивање, а остали се одлучују за хемијски третман. Он се базира на блокади производње хране и фотосинтезе на три до четири дана и онај који је први, дакле „king flower“, добије храну. Остали подови не, и једноставно абортирају.

За хобисте – маказе!

Механичко проређивање плодова може да се обави код појединачних стабала или у мањим воћњацима коришћењем малих маказа. Секу се дршке плодова око централног плода, где у цвасти има више од 2 заметнута плода. Овакво проређивање је споро, али је веома добро, јер се у круни остави равномерно распоређен и оптимални број плодова.

У интензивним системима гајења на већим површинама, препоручује се проређивање хемијским путем, употребом препарата који имају својство биорегулатора и након њихове примене опадају периферни плодови. Проређивањем плодова омогућава се нормално образовање цветних пупољака и редовна родност јабуке. Проређивање утиче на повећање просечне масе плода, бољу обојеност, виши садржај растворљиве суве материје и киселина.

Неке сорте јабуке, попут златног и црвеног делишеса и грени смита, склоне су преобилном заметању плодова. После прецветавања, централни плодови у цвасти брзо расту. Дршке плодова су зелене и не отпадају после прецветавања. Периферни плодови, настали из исте цвасти после прецветавања, уколико су услови за опрашивање и оплођење били лошији, заостају у порасту у односу на централне плодове, и њихове дршке 5 до 7 дана после прецветавања почињу да жуте, суше се и отпадају. Уколико 10 дана после прецветавања нема промена на лисним дршкама, а плодови расту и развијају се нормално, треба их проредити.

Међутим, овај стручњак саветује додатан опрез, јер неки третмани обављају се хемијским процесом, али машинама.

Улогујте се да видите остатак садржаја Молимо . Нисте члан? Претплатите се