Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ PROFESORKA ISTORIJE PRAVI NAMAZE OD PRIRODNIH SASTOJAKA: Zdrava zamena za industrijske slatkiše

PROFESORKA ISTORIJE PRAVI NAMAZE OD PRIRODNIH SASTOJAKA: Zdrava zamena za industrijske slatkiše

336

Velislava Ruslanova Romanova -Tomić, magistar istorije, pre skoro šest godina iz Bugarske se doselila u Bečej, gde je zasnovala porodicu, a potom i otvorila firmu “Sweet&fit“ koja proizvodi zdrave slatke namaze. U Bugarskoj je radila kao profesorka istorije, a potom i u nevladinoj organizaciji koja se bavi prosvetom. Svoj posao je, kaže, obožavala. Ipak, maštala je o tome da jednog dana ima svoju firmu koja se bavi proizvodnjom zdravih, slatkih proizvoda i da radi za sebe.

– Želela sam da pronađem zdravu alternativu industrijskim slatkišima. Kao odgovor gastronomskog traganja za sve one koje vole sebe i svoje telo, rešila sam da pokrenem proizvodnju čokoladnih namaza bez industrijski prerađenih sastojaka, bez belog šećera, transmasti, konzervanasa i aditiva. Koristim isključivo prirodne namirnice s autentičnim ukusima i magijskom slašću, koje samo priroda može da nam pokloni – priča nam Velislava.

Upravo joj je ta želja bila polazna osnova da se uz pomoć ličnog kapitala upusti u svet preduzetništva.

Recepti za moje bajke u tegli nastali su davne 2015. godine, kad sam prihvatila izazov da živim bez belog šećera. Tada sam iz korena promenila stav prema hrani i zdravom životu uopšte. Rešena da se hranim samo prirodnom, pravom hranom, susrela sam se s velikim izazovom da u užurbanoj svakodnevici kupim poslasticu koja se uklapa s mojim zahtevima – da bude slatka i ukusana, ali bez belog šećera, palminog ulja, sojinog lecitina i konzervansa. Shvatila sam da je prehrambena industrija krenula u pogrešnom smeru i da je nemoguće da u prodavnicama pronađemo slatkiše bez štetnih sastojaka – pojašnjava naša sagovornica.

Eksperimentišući, stigla je do četiri zdrava recepta. Tako su nastali Čokoleško“, Čokoriki“, “ČokoindiiPistaćko”. U zavisnosti od vrste namaza, koristi sirove lešnike, kikiriki, indijski orah, pistaće, kakao, kokosovo ulje i urme, od kojih pravi sirup.

Velislava je jesenas, s porodicom, posadila 65 stabala lešnika na parceli u Poljanicama, gde joj se inače nalazi radionica. Prvi rod očekuje za četiri godine, a za sedam će dostići puni kapacitet, koji bi trebalo da zadovolji potrebe njene proizvodnje. Za sada ove sirovine nabavlja od lokalnog poljoprivrednog gazdinstva jer, kako i sama kaže, zna koliko je važno podržati lokalne proizvođače.

– Pošto sam videla da se moji proizvodi rado poklanjaju, odlučila sam da obratim pažnju na dizajn ambalaže. Na početku sam mislila da će korisnici mojih proizvoda biti ljudi koji se isključivo zdravo hrane, ali mogu da kažem da ih koriste svi koji vole dobre ukuse, pravi gurmani. S obzirom na to da u proizvodnji koristim isključivo prirodne sastojke, s ponosom mogu da kažem da su svi moji proizvodi namenjeni deci – kaže Velislava.

Da biti preduzetnik nije lako, potvrđuje i naša sagovornica. Osim dobre ideje i kvalitetnog proizvoda, važno je biti uporan i istrajan, svakodnevno se boriti sa brojnim preprekama, počev od administracije do logistike  – pružiti svoj maksimum iz dana u dan. Veliku ulogu igraju porodica i prijatelji, koji su na kraju dana najčešća i najvažnija potpora, zaključuje naša sagovornica.

Pokreće me želja da oko sebe vidim zdrave i nasmejane ljude koji mogu da biraju kvalitet koji zaslužuju. Ubeđena sam da su moji proizvodi veoma interesantni i posebni, zato što su pravi dokaz da prirodna i zdrava hrana može biti mnogo ukusnija od velikih industrijskih brendova. Maštam da što više ljudi, a posebno dece, koja sada stvaraju prehrambene navike, znaju da ne moraju birati između svog zdravlja i svoje gurmanske potrebe. Hoću da im pokažem da nam priroda pruža šarenilo predivnih ukusa i zaboravljenih gastronomskih prostranstava – s ponosom kaže Velislava Romanova Tomić.