Programer pravi ajvar

Mladi programer iz Beograda Dušan Radojević, pored svog dobro plaćenog posla, rešio je da se oproba i u porodičnoj manufakturi – proizvodnji domaćeg ajvara. Od skromnog početka i jednog smederevca stigao je do prerade više od 30 tona paprika u sezoni.

Dušan je odlično znao kako funkcioniše prodaja preko interneta, iskoristio je i prednosti društvenih mreža, uložio u marketing, jedino je još nedostajao kvalitetan proizvod. Porodični biznis pokrenuo je u dogovoru s roditeljima u rodnom selu Loćiki kod Rekovca. Sada je to već ozbiljan posao.

„Ideja je došla još dok sam bio student, svi su obožavali ajvar koji je moja majka spremala, tegla plane za doručak otprilike. Ideja je bila da probamo, napravimo neku malu količinu da vidimo kako bi išlo“, priča Dušan Radojević, programer i proizvođač ajvara.

A krenulo je iz godine u godinu sve bolje. Sve se ovde radi ručno, na tradicionalan način, na smederevcima. Rod paprike je u ovom kraju zbog suše loš, pa jedna količina stiže iz Vojvodine. I cena je, kažu, paprena.

„Ova godina je baš malo lošija, ali izdržaćemo i to. Imamo stare mušterije koje moramo da ispoštujemo, da bi oni bili zadovoljni“, objašnjava Mirjana Radojević, Dušanova majka.

Radojevići su, izgleda, pronašli dobar spoj društvenih mreža i tradicionalne proizvodnje, a i mušterije su spremne da plate dobar domaći proizvod, posebno ako proizvođače znaju lično. I emotivni momenat je tu, jer zna se – bakin ajvar je uvek najbolji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18