Насловна БЕРЗА Произвођачи јунетине надају се новом аранжману са Турском

Произвођачи јунетине надају се новом аранжману са Турском

109

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић разговарао је са амбасадором Турске Хамијем Аксојем о даљем унапређењу сарадње и новим аранжманима у трговинској размени у 2022. години. За произвођаче јунетине претходних година посебно је био важан извоз свежег јунећег меса у Турску за који смо на годишњем нивоу имали квоту и до 5.000 тона.

У међувремену дошло је до застоја пласмана а потом и пандемије, која је генерално успорила извоз јунећег меса на страна тржишта. У ту земљу Србија је извозила и смрзнуто воће, сунцокретово уље, као и храну за животиње.

Чедомир Кецо, представник групација узгајивача јунади при удружењу „Агропрофит” каже да би нови аранжман са Турском за домаће произвођаче био веома битан, јер је та држава за нашу јунетину плаћала највишу цену.

– У једном тренутку је извоз застао. Међутим, ми смо имали појачан извоз у БиХ која је нашу јунетину пласирала даље у Турску. Нама би одговарала цена од 2,5 евра по килограму за живу јунад. То би произвођачи могли да поднесу, јер држава сада даје 15.000 динара по јунету – наводи Кецо.

Додаје да је потражња за овом врстом меса порасла у целом свету и уколико би купци из Турске подигли откупну цену за 10 до 20 евроценти „то би био сјајан посао”. Наглашава да је та земља и раније признала да Србија има најквалитетније јунеће месо, а да сада имамо и неколико нових раса које у Европи постижу цену од 2,6 до 2,85 евра по килограму.

– То би био добар посао. Раније смо успевали да испунимо одобрену квоту. Међутим, Турска је имала потом бољу понуду од Пољака, а набављали су и јефтиније месо из Бразила и Аргентине – напомиње Кецо.

Према најновијим подацима, конкуренција на турском тржишту су нам Бразил, Уругвај, Чешка, Ирска, Шпанија, а вероватно највећа Мађарска и Румунија.

Србија извози јунетину у БИХ, Црну Гору, Албанију, симболично у Кину као месо и нешто мало у Италију, такозвани миланез од јуница, док остало одлази у прераду и продају на домаћем тржишту. Циљ је, каже Кецо, освојити тржиште бар једне арапске земље одакле је тренутно највећа тражња.

Наша земља је један од најбољих резултата у извозу јунећег меса у Турску остварила 2018. године, када је пласман вредео 19,2 милиона евра. Према подацима које је Турска тада пријавила Светској трговинској организацији, извоз Србије учествовао је са девет одсто у укупном увозу овог меса у ту државу. Две трећине меса откупљено је из Пољске, 18 одсто из Босне и Херцеговине, а мање меса него из Србије Турска је набавила из Украјине, Мађарске, Француске, Румуније и Литваније.

Просечна увозна цена била је 3,9 евра по килограму, док је из Србије месо купљено по просечној цени од 5,3 евра (34,2 одсто изнад просечне). Главна предност меса из Србије била је та што животиње нису храњене ГМ храном.

Извор: Политика

Фото: Pixabay