Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПРОИЗВОЂАЧИ ПАРАДАЈЗА И ПАПРИКЕ У ПОМОРАВЉУ: Исплативија производња у пластенику

ПРОИЗВОЂАЧИ ПАРАДАЈЗА И ПАПРИКЕ У ПОМОРАВЉУ: Исплативија производња у пластенику

68

Повртари у Поморавском округу гаје парадајз и паприку и у пластеницима, и на отвореном пољу. Један од њих, Дејан Јанковић из Дворице код Ћуприје бави се раном производњом паприке и парадајза. Каже да постоје и предности и мане, како једног, тако и другог начина узгоја.

Пише: Јелена Лукић

– У пластеницима на 60 ари имам око 6.000 струкова парадајза и око 15.000 садница паприке. На отвореном сам до прошле године имао паприку на 1,5 хектара, али ове године сам смањио јер, када се стави све на папир, паприка на отвореном и није нешто рентабилна – наводи Дејан.

Додаје да њему лично више одговара пластеничка производња, јер доноси већи профит, иако су почетна улагања већа и захтева више рада.

Ранија берба – боља цена

– Велико је улагање у старту због подизања пластеника, али су биљке после тога заштићене. У пластенику је боља нега биљака када је реч о борби против инсеката, а и мање има болести, што није случај на отвореном. У пластеницима паприка стиже за продају раније, када је већа потражња на тржишту и може да се бере дуже него она која се гаји на отвореном – објашњава Дејан.

Берба паприке из пластеника почиње крајем маја или почетком јуна, и може да траје до краја новембра. То се баш исплати. Даје од 2 до 2,5 кг по струку, од почетка до краја сезоне. Род је око 30.000 килограма по сезони и углавном узгаја паприку шиљу, и нешто мање бабуру и љуту паприку. На отвореном зелена паприка се бере половином августа, а црвена од септембра. Тада је доста има и цене су ниже. Исто је и с парадајзом. Иначе, и у пластенику, и на отвореном Дејан узгаја рунер, округли црвени парадајз. То је рани хибрид који карактерише добра оплодња, одлична чврстоћа и отпорност на болести.

Прошле године, наводи наш саговорник, више се исплатио парадајз на отвореном него из пластеника, јер је достигао и држао добру цену, али то већ диктира тржиште.

– Производња на отвореном се исплати ономе ко ради већу површину, јер онда и нижа цена може да се надомести количином поврћа. Мислим да узгој паприке лети на отвореном и не доноси неку зараду. Пре десетак година се исплатило, али сада свака кућа на селу сади од 20 до 50 ари. У нашем крају парцеле су од 50 ари до хектара. Велики трошак је поливање, нарочито сада када је поскупела нафта, а и ђубриво је дупло поскупело – каже Дејан Јанковић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us