Proizvođači rakije iz Prijepolja šampioni Sajma u Ugljeviku

Još jedan uspeh proizvođača voćnih rakija iz Prijepolja. Na 10. Sajmu šljive, voćnih rakija i meda, održanom proteklog vikenda u Ugljeviku kod Bijeljine u Republici Srpskoj, rakije proizvedene u dolini Lima osvojile su titulu šampiona kvaliteta u čak pet sajamskih kategorija i tako dobile novu potvrdu svoga kvaliteta.

Jubilarni Međunarodni sajam šljive u Ugljeviku  okupio je 90 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, sa ukupno 223 prijavljena uzorka rakije. Odlukom stručnog žirija apsolutni pobednik je rakija brenda „Ognjena“ preduzeća „Braća Tomašević“ iz Ivanja kod Prijepolja. Njima je pripala  glavna nagrada sajma, kazan za proizvodnju rakije vrednosti 2.400 eura.

-Osvojili smo nagradu za šljivovicu iz 1991. godine ekstra kvlaiteta, koja je 30 godina odležala u hrastovim buradima– kaže Vukosav Tomašević, suvlasnik preduzeća “Braća Tomašević”.

Stručni žiri Sajma na čelu sa vodećim srpskim stručnjakom za jaka alkoholna pića, profesorom Ninoslavom Nikićevićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, medaljama je nagradio i druge rakije brenda „Ognjena“.

Pored Preduzeća „Braća Tomašević“, uspešan nastup u Ugljeviku imao je i Šekib Gojak, poljoprivredni proizvođač iz Brodareva kod Prijepolja. Gojak je proglašen za šampiona kvaliteta u kategoriji rakija od kruške, dok su njegove rakije od dunje i viljamovke nagrađene velikim zlatnim medaljama.

– Pored šljivovice, velike zlatne medalje osvojile su i ‘Ognjena’ rakije od jabuke i dunje, a zlatne medalje rakije od kajsija i maline. Pri tom  su sve ove rakije, osim malinovače, proglašene za šampione kvaliteta u svojim kategorijama – kaže Tomašević.

Kao registrovani proizvođač rakije, preduzeće  „Braća Tomašević“ na tržištu se pojavljuju 2010. godine, a Sajam šljive u Ugljeviku je poslednji u nizu sajmova sa kojih se vraćaju okićeni medaljama.  Reč je o maloj, porodičnoj firmi, čiji su osnivači i vlasnici braća Vukosav i Miloš Tomašević. Njihova  Destilerija „Ognjena“ nalazi se na porodičnom imanju u selu Ivanje, pet kilometara od grada, a tu im je i voćnjak na kome se uzgaja veći deo voća koji se prerađuje u rakiju.

Inače, braća Vukosav i Miloš Tomašević su nastavili porodičnu tradiciju u ovom poslu. Proizvodnjom i trgovinom rakije još na prelazu iz 19. u 20. vek bavio se njihov deda, ugledni prijepoljski trgovac Vukosav Tomašević.

-Naša rakija ‘Ognjena’ je prirodna rakija, proizvedena na tradicionalan način od najkvalitetnijih plodova voća. Kontrolisanim vrenjem i dvostrukom destilacijom, prepekom, u bakarnim kazanima, dobijaju se rakije originalnih ukusa, prepoznatljivih za Srbiju- kaže Tomašević.

Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno