Насловна РАЗНО Производња ђубрива се можда сели из Европе

Производња ђубрива се можда сели из Европе

18

Протеклих недеља у јавности се највише расправља о високим ценама гаса које су, између осталог, погодиле индустрију за производњу ђубрива. Према објави европског удружења произвођача ђубрива „Фертилизерс Еуропе“, оне чине 80 одсто трошкова производње што значи да произвођачи из Европске уније више нису конкурентни.

До сада су се успешно такмичили са онима из Русије, Северне Африке и Већа за сарадњу у Заливу (ГЦЦ) у којима су цене гаса ниже и стабилније. Али, због тренутно великог јаза нису конкурентни, навео је за Еурацтив генерални директор споменутог удружења, Јакоб Хансен.

Каже да је то главни разлог привремених ограничења и затварања погона широм Европе.

„Постоји стварни ризик да ће ова ситуација, ако се ускоро не реши, довести до трајних затварања или пресељења нашег сектора изван Европе“, упозорио је.

Осврнуо се и на недавно саопштење Европске комисије о решавању растућих цена енергије. Коментарисао је да предложене мере не одражавају хитност потребе за пружањем помоћи тој индустрији.

„Европи је потребна успешна домаћа производња ђубрива која ће снабдети европске пољопривреднике и краткорочно и дугорочно“, сматра Хансен у име организације. Према њима, индустрија је темељ за одрживо снабдевање храном на нашем континенту.

Како упозорава, тренутни недостатак продуктивности довешће до смањења европске производње ђубрива, што би ипак могло утицати на приносе у следећој сезони, али и на цене намирница.

Док се свет бори са последицама претераних емисија угљичног диоксида, парадоксално, он се широко користи у прехрамбеној индустрији, а нуспроизвод је производње ђубрива, коментарише Хансен. Користи се за добијање мехурића у пиву и другим газираним пићима до омамљивања пилића и свиња пред клање. Такође, помоћу њега се ствара и АдБлуе течност која смањује емисије из издувних цеви возила.

Напоменуо је да су произвођачи ђубрива и даље предани европским напорима за декарбонизацију. Али, тај прелаз захтева врло велика улагања, а она пак зависе од производње која доноси приход.

„Тренутна ситуација угрожава њихову способност да финансирају будућа улагања у доношењу потребне климатске неутралности до 2050. године, не у самој индустрији ђубрива него и кроз амонијак“, упозорили су из удружења.

Позвали су Европску комисију и одговорна тела држава чланица да предузме хитне корективне мере које ће омогућити повратак услова у којима произвођачи из ЕУ могу да наставе да снабдевају европске пољопривреднике висококвалитетним и одрживим ђубривима из ЕУ.

Извор: agroklub.rs

Фото: Pixabay