Proizvodnja mesa na bazi bilja

U Surčinu se planira gradnja novog pogona kompanije Nestle u Srbiji, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje.

U pogonu će se proizvoditi četiri vrste proizvoda (šnicle, medaljoni, prsa i file), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda oglasio je javni uvid u zahtev za odlučivanje i potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta proizvodnog objekta Nestle PBMS u Surčinu.

Pogon je planiran kao dogradnja i rekonstrukcija postojećeg distributivnog centra u okviru industrijskog kompleksa Nestlea u Surčinu.

Navodi se da je razvojnim planom Nestle predviđeno proširenje asortimana proizvoda, pa je izabrala svoju proizvodnu lokaciju u Srbiji za proizvodnju novih proizvoda na biljnoj bazi, prenosi Ekapija.

Predviđeno je da se neposredno posle izgradnje proizvodnog objekta i pratećih objekata koji su u funkciji proizvodnje, u toku ove godine izvede proizvodna linija koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 1, a kasnije, u toku 2023. godine, planirano je izvođenje proizvodne linije koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 2.

Tehnološki postupak proizvodnje između ostalog podrazumeva ekstrudiranje i sečenje u četiri navedena oblika, paniranje, prženje poluproizvoda, gril markiranje, zamrzavanje i pakovanje.

U projektu se ističe da su istraživanja kompanije Nestle usmerena na ishranu koja će smanjiti rizik od bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti krvnih sudova i dodaje da će se oko 50 odsto ukupne proizvodnje novog postrojenja sastojati od proizvoda Generacije 1.

Javni uvid traje do 22. novembra.

Kako podseća portal, Nestle na globalnom nivou u okviru svog brenda Garden gourmet, već nekoliko godina unazad proizvodi nudi veganske i vegetarijanske proizvode.

Kompanija je nedavno najavila i ulazak na tržište laboratorijski uzgojenog mesa.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18