Proizvodnja paprike na otvorenom

Pre početka proizvodnje potrebno je obaviti duboko oranje kao osnovnu meru zemljišne obrade. Ovo važi i ako je paprika prvi usev u godini, ali i ako je drugi usev na njivi (posle, recimo, ozimih žitarica). U svakom slučaju temperatura ne bi trebalo da bude ispod 15 °C, kada se presađuje rasad paprike.

Da bi se postigla sigurnija proizvodnja, za ovakav način rada je potrebno odabrati sorte paprike koje imaju kraći period zrenja (vegetacije). Pre sađenja rasada paprike neophodno je dobro zaliti zemljište koje će osigurati bolje primanje biljaka.

Razmak među biljkama u jednom redu ostavlja se na oko 60 cm, dok je razmak među biljkama u redu uobičajeno na 40 cm (posebno bitno kada su u pitanju hibridi koji su bujniji). Odgovarajućim razmakom unutar reda se omogućava bolja osunčanost plodova i preventivno se utiče na sprečavanje bolesti paprike.

Navodnjavanje paprike je postalo neophodna agrotehnička mera tokom letnjih meseci na otvorenom. Zahvaljujući ovoj meri postižu se bolji rezultati i povećava se proizvodna cena plodova za tržište.

R.d.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno