Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Proizvodnja paprike na otvorenom

Proizvodnja paprike na otvorenom

390

Pre početka proizvodnje potrebno je obaviti duboko oranje kao osnovnu meru zemljišne obrade. Ovo važi i ako je paprika prvi usev u godini, ali i ako je drugi usev na njivi (posle, recimo, ozimih žitarica). U svakom slučaju temperatura ne bi trebalo da bude ispod 15 °C, kada se presađuje rasad paprike.

Da bi se postigla sigurnija proizvodnja, za ovakav način rada je potrebno odabrati sorte paprike koje imaju kraći period zrenja (vegetacije). Pre sađenja rasada paprike neophodno je dobro zaliti zemljište koje će osigurati bolje primanje biljaka.

Razmak među biljkama u jednom redu ostavlja se na oko 60 cm, dok je razmak među biljkama u redu uobičajeno na 40 cm (posebno bitno kada su u pitanju hibridi koji su bujniji). Odgovarajućim razmakom unutar reda se omogućava bolja osunčanost plodova i preventivno se utiče na sprečavanje bolesti paprike.

Navodnjavanje paprike je postalo neophodna agrotehnička mera tokom letnjih meseci na otvorenom. Zahvaljujući ovoj meri postižu se bolji rezultati i povećava se proizvodna cena plodova za tržište.

R.d.J.