Proizvodnja paprike u zaštićenom prostoru

Uzgoj paprike u plasteniku svakako ima prednosti, jer omogućava da se dobiju plodovi na samom početku sezone, kada je i cena najveća. Međutim, mana je u tome što je takva vrsta proizvodnje skupa u startu i što je poštovanje plodoreda obavezno. Zato se mora napraviti pauza od nekoliko godina između dva uzgoja paprika na istom prostoru.

Kada je u pitanju uzgoj paprike u plasteniku, tu je praksa da paprika ide nakon neke pretkulture kao što su spanać, rotkvica ili zelena salata. U plastenicima je dobro ostaviti oko 80 cm među redovima, dok je razmak među biljkama unutar reda na oko 30 cm (posebno bitno kada se gaje i hibridi su bujniji). Biljke koje se presađuju mogu biti malo jače sa 7 do 9 listova i teži se tome da temperatura zemlje bude viša od 15 °C.

Niski tuneli su veoma raširen način za proizvonju paprike. Da bi se primenili na odgovarajući način, potrebno je da budu postavljeni bar 20 dana pre presađivanja rasada paprike, da bi se zemljište dovoljno ugrejalo, pošto paprika voli malo više temperature u tom periodu, za razliku od ostalih vrsta povrća.

Uobičajna je upotreba malč folije koja omogućava brže dostizanje optimalnih uslova za rast biljaka. Na foliji se paprika može saditi u jednom redu ili u dva reda. Prilikom proizvodnje se preporučuje zakidanje zapreka, što omogućava biljkama da imaju više svetlosti i tako daju više plodova u prvoj klasi. Takođe se obezbeđuje provetrenost biljke i brže uklanjanje viška vlage, što pozitivno utiče na smanjenje bolesti paprike u plasteniku.

Hidroponska proizvodnja paprike

Ovo je samo jedna varijacija proizvodnje plastenicima, međutim, zbog rezultata koji se postižu ipak ćemo se predstaviti ovaj tip gajenja. Prilikom ovakog načina proizvodnje se setva obavlja krajem novembra ili početkom decembra. Pikiranje paprike se radi kada se nakon pojave kotiledonskih listova, kad se javi prvi pravi list na biljci.

Ukoliko se gaji tokom zime, kad je kratak dan, neophodno je da se postavi veštačko osvetljenje. Na taj način se stvaraju dobri uslovi, koji skraćuju vreme proizvodnje rasada paprike. Nakon što biljke ojačaju i obavi se njihovo presađivanje, poželjno je da se obavi prskanje čistom vodom, koje će očistiti eventualne ostatke hranljivih materija s listova, koji mogu izazvati ožegotine.

Za razliku od redovne proizvodnje, kada je u pitanju hidroponska proizvodnja paprike presađivanje rasada se obavlja kad mlade biljke imaju između 10 i 12 listova. Ovakav način proizvodnje zahteva da se briga o prihrani i hranljivom supstratu sprovodi na odgovarajući način, dok se briga o biljkama, na primer pinciranje zaperaka, obavlja na klasičan način. I zaštita paprike ima određene specifičnosti pri ovakoj proizvodnji, a za savete se treba obratiti stručnim licima.

Obezbeđivanje prostora za ovakav način proizvodnje je veoma skupo, a zahteva i dosta učenja. Prednost je manja verovatnoća da se pojave bolesti paprike u plasteniku.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18