PROJEKAT „FLAJHAJ”: Muve za zdravije piliće

Muve nisu poželjne ni u jednom domaćinstvu, a naročito niko ne voli da ih vidi u restoranu, ali deo hrane iz ugostiteljskih lokala u južnoafričkom Kejptaunu ipak završi na “trpezi” larvi ovih insekata, koje se u ovom gradu veštački uzgajaju. Kako navodi dr Nevena Veličković, docentkinja Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, reč je o ostacima restoranke hrane koji se dopremaju tamošnjoj kompaniji “Agriprotein”, a larve koje se na taj način uzgajaju dalje se koriste kao hrana za piliće, svinje i ribe.

Dr Veličković je član istraživačkog tima kojim rukovodi prof. dr Ante Vujić, i opet se sprema na put u Južnu Afriku. Tamo su već boravili i proučavali su ove insekte i njihovu moguću komercijalnu primenu, u okviru projekta koji finansira EU i koji će trajati do 2018. godine. PMF je jedan od partnera projekta, a u njemu učestvuju i u Helsinkiju (Finska), Univerzitet Alikante (Španija) i španska firma “Bioflajtek”, kao i južnoafrička kompanija “Agriprotein”.

U Kejptaunu dnevno se dopremi oko 110 tona organskog otpada iz restorana, što je dovoljno za rast 22 tone larvi. Farme muva postoje i u Srbiji. Javnost je za njih prvi put čula pre nekoliko godina. Farme firme “Altamed” u Batajnici i Sremčici koriste životinjski otpad za ishranu larvi, koje za samo pet dana naprave vrhunsko đubrivo. U ovom slučaju, reč je o patentu koje je ovo preduzeće otkupilo od Ruske akademije nauka.

Dr Veličković ističe da su larve muva bogate proteinima i omega-6 masnim kiselinama.
– Ukoliko se u ishrani životinja koristi hrana dobijena od larvi muva, smanjuje se upotreba antibiotika prilikom uzgoja životinja i njihovo zdravstveno stanje je bolje – objasnila je dr Veličković.
Ona tvrdi da je prilikom ispitivanja kvaliteta ove hrane dokazano da je hranljiva vrednost larvi koje se daju pilićima i svinjama ista kao riblji obrok, a bolja je i od soje.

Postoji velika ekonomska dobit od korišćenja ovakve hrane, s obzirom na to da je za pripremu jedne tone proteinskog obroka od larvi potrebno oko 50, dok je za pripremu ribljeg obroka potrebno 2.600, a za jednu tonu obroka od soje 3.200 dolara – napomenula je dr Nevena Veličković.
U Španiji, uzgojem osolikih muva (veoma liče na pčele) i muva zunzara bavi se “Bioflajtek”, partnerska kompanija iz projekta. Ove vrste muva se umesto pčela koriste za oprašivanje biljaka koje se gaje u staklenicima – karfiola, kupusa, šargarepe, celera, luka, zelene salate, praziluka, jagode, avokada, manga.
Povodom ove međunarodne naučne saradnje na proučavanju uzgoja muva, PMF je saopštio da je masovna proizvodnja insekata poznata i kao minilajvstok (mala farma), koji je još u fazi razvoja, ali se očekuje brz rast u narednim godinama.
“Najviše obećava tržište stočne hrane, gde se očekuju dobici od više miliona evra. Trenutno, minilajvstok se razvija veštačkim uzgojem orhoptera (zrikavci i skakavci), coleoptera (tvrdokrilci) i diptera (muve), koji predstavljaju najperspektivnije kandidate za inovativne proizvodnje u industrijskim razmerama u narednih nekoliko godina”, naveo je PMF.

M. Volčević

Dobro jutro broj 538 – Februar 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18