Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Proleće u sred zime : Zmija ubila ovcu na paši u Murtenici

Proleće u sred zime : Zmija ubila ovcu na paši u Murtenici

2115

Proleće u februaru, kada mu vreme nije, zbunilo je i životinje i ljude. Visoke dnevne temperature izmamile su visibabe, procvetale su ljubičice i maslačak, a medvedi zbunjeni neobičnim vremenskim prilikama za ovo doba godine više su budni nego što spavaju. Toplo vreme je iz zimovnika isteralo i zmije otrovnice, a jedna je nedavno na Murtenici usmrtila ovcu iz stada Petra Ćirovića. 

Zimu bez velikih snegova i mraza kakva je ova, ne pamte ni najstariji gorštaci u ovom delu Srbije. Na planinskim pašnjacima iznad hiljadu metara nadmorske visine krenula je i mlada trava, pa su mnogi stočari već isterali stada na pašu. Supružnici Petar i Milena Ćirović iz Negbine kod Nove Varoši ovce napasaju na bregu iznad kuće, ali je u jednom trenutku sve krenulo po zlu. 

– Uveče, kada smo namirivali, primetili smo da sa ovcom nešto nije u redu, izdvajala se od ostalih i uglavnom ležala. Čim smo joj videli otok na vimenu i mesto ujeda, odmah nam je sve bilo jasno. Ne pamti se da je u selima pod Murtenicom zmija nekoga upečila u zimskim mesecima, pa ni stoku. Možda je ovca Bela, kako smo je zvani, legla na nju pa se zmija samo branila. Nismo je videli i možemo samo da nagađamo o kojoj je otrovnici reč –priča nam Petar.

Ćirovići su odmah pozvali veterinara, koji je sa lekovima i inekcijama pokušao da pomogne nesrećnoj ovci. U međuvremenu su pozvali i komšiju koji zna da „zavarči“ ranu, na način kako se nekada lečila stoka od ujeda, ali joj na žalost nije bilo spasa. Drugi dan je uginula u štali.

Osim ovaca, Ćirovići na porodičnom imanju gaje i četiri krave, a od mleka prave sir i kajmak za kojima je velika potražnja. Petar je zaposlen u Užicu, a kako je veći deo dana odsutan najviše posla oko stoke je na Mileninim plećima.

-Teško seljak podnosi gubitak bilo kod grla stoke, jer se sa njima srodi isto kao i sa ljudima. Ipak, sreća u nesreći je, što se Bela ojagnjila pre oko mesec dana, pa je jagnje već stasalo i počelo da jede žito i sitno seno. Biće nam zato lakše da ga odgajimo, a kada odraste ostaće u stadu da zameni majku – kaže  Milena.

Proleće u februaru u ovim planinskim krajevima sve je češća pojava. Pre dve godine, na Sretenje, zmija se pojavila u selu Miševići na Zlataru, dok su ih ove planinari viđali na Zlatiboru, na Torniku. Sunačale su se na snegu i pozirale za fotografisanje, ali nisu nikog napadale.

U selima na padinama Murtenice kažu da i leti retko viđaju zmije, pa ih zato i čudi ono što se nedavno desilo u Ćirovićima.

– Dešavalo se da tokom leta poskok peči koje grlo sitne stoke ili psa koji ide za ovcama, ali ne i tokom zimskih meseci. Možda to sluti na sušno proleće ili na druge vremenske neprilike – zabrinuti su meštani.

Željko Dulanović