Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Prolećni radovi u pčelinjaku

Prolećni radovi u pčelinjaku

911

Zima je polako na izmaku, pa pčelarima predstoje ozbiljni radovi u pčelinjaku kako bi na vreme pripremili košnice za prvu prolećnu pašu. Ovaj veliki posao oni će i ove godine otpočeti čišćenjem podnjače. To će uraditi pri lepom i sunčanom vremenu bez vetra. Tada će odvojiti sve delove košnice od podnjače i sa nje sastrugati sve što se nađe na njoj. Svu tu prljavštinu sakupiće i vreću i spaliti, a očišćenu podnjaču dezinfikovati.

Prvi brzi pregled društva pčelari će, prema rečima Srđana Zafirovića, savetodavca za stočarstvo u vranjskoj PSSS, obaviti pri temperaturi od 14 Celzijusovih stepeni i on mora da traje što kraće, kako se pčele ne bi uznemirile i usporile svoj rad. Cilj ovog pregleda je da se sagleda stanje društva, koliko imaju hrane, stanje legla, kvalitet matica, jačina pčelinjeg društva, zdravstveno stanje legla.

– Ako su saće i satonoša čisti bez žutomrkih mrlja i ako su poklopci ravno zatvoreni bez udubljenja onda su društva zdrava. Prilikom utvrđivanja zdravstvenog stanja društva poželjno je prisustvo iskusnog pčelara. Svaki pčelar primećeno stanje treba da evidentira u evidencioni karton društva – ističe Zafirović i dodaje da se jačina pčelinjeg društva određuje na osnovu legla i broja ulica između dva rama. Sanaciju društva pčelari treba da obave u slučaju kada društva nemaju maticu, ili imaju maticu trutovnjaču, ili imaju lažnu maticu kao i društva koja nemaju dovoljno hrane. Takvim društvima se dodaje matica ili se spajaju sa normalnim društvom preko novinske hartije.

– Ako pri pregledu košnica pčelari ustanove da pčele nemaju dovoljno hrane onda će pri nižim temperaturama (ispod 10) obaviti prihranjivanje pogačama, a ako su one veće od 10 Celzijusovih stepeni onda će to uraditi šećernim sirupom  (šećer : voda= 2:1) – savetuje Zafirović.

On podseća pčlare da prilikom pregleda košnica obavezno provere u kakvom je stanju materijal za utopljavanje, a ukoliko utvrde da je navlažen i oštećen obavezno da ga zamene. Takođe u košnici treba da obezbede normalnu ventilaciju i mikroklimu jer pčelama najviše smeta vlaga.

Detaljni i glavni pregled košnica pčelari će, po njegovim rečima, da urade krajem marta, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Oni mogu istovremeno da obavljaju i proširenje legla i to samo sa okvirima sa medom i izgrađenim saćem. Pri detaljnom pregledu potrebno je da uklone svo nepravilno saće i umesto njega stave lepo izgrađeno saće zbog normalnog razvoja legla. Satne osnove ne treba da stavljaju u martu, već kada imaju dobru pašu i veliki broj mladih pčela za lučenje voska. U ovom periodu pčelama treba pripremiti i pojilo koje treba da stoji na suncu i nikada ne sme biti prljavo, a još manje da ostane prazno.

– Pčelinja društva se u ovom periodu mogu tretirati i protiv varoe sa nekim od registrovanih lekova, ukoliko to pčelari nisu ranije učinili. Neophodno je da zaštite i rezervno saće od voštanog moljca sumporisanjem ili drugom metodom – poručuje vranjski savetodavac.

Tekst i foto: Gordana Nastić