Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova. Kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto.
Koji su to efekti proređivanja plodova?
„Kao prvo tu je otklanjanje alternacije u rodnosti, stimulisanje boljeg formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu, povećanje udela krupnih plodova, a samim tim i veći udeo plodova prve klase pa je i cena takvih plodova veća.“ – govori diplomirani inženjer Dejan Šošić iz ADAME.
Utiče na bolju obojenost plodova, takvi plodovi su čvršći i lakše se čuvaju. Zbog manjeg broja plodova berba je jeftinija, olakšana je zaštita naročito od bolesti i štetnih insekata, a prevashodno od jabukinog smotavca kao prouzrokovača najvećih šteta na plodu jabuke.
Koji su to načini prorede?
„Prvo imamo mehaničku proredu, ona se uglavnom odnosi na uklanjanje cvetova i sprovodi se u nekim zemljama EU, zahteva uniformne zasade, relativno skupe mašine i u našoj zemlji takva vrsta prorede nije rađena.“ – dodaje Šošić.
Postoji i ručno proređivanje, ono je svakako najbolje, ali zahteva stručnu radnu snagu, koje je sve manje. Veliki broj radnih sati po hektaru, nekada dostgne i do 160 radnih sati i uzrokuje visoku cenu proređivanja koja može biti i više hiljada evra po hektaru.
Na kraju, tu je hemijska proreda koja zauzima sve više mesta. Razlozi su mali utrošak radnih sati po hektaru pa je samim tim i cena prihvatljivija. Međutim, zbog rizika koji hemijska proreda nosi, a to je da li će biti previše ili premalo proređenih plodova, ovakva vrsta prorede zahteva mnogo znanja.
„ADAMA predstavlja sredstvo za proređivanje jabuka koje se zove Brevis®. Način delovanja ovog preparata je taj da izaziva energetsku neravnotežu stabla na taj način što inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze, pa samim tim dolazi do slabije produkcije energije i pada nivo ugljenih hidrata u mladim plodovima koji kasnije bivaju odbačeni.“ – objašnjava Šošić.
Prvi vidljivi simptomi su u promeni boje peteljke, plodovi zaostaju u porastu i razvoju i posle 12 do 14 dana dolazi do njihovog opadanja.
Izvor: Agrosaveti.rs
Foto: Pixabay