Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Проређивање плодова у засадима брескве

Проређивање плодова у засадима брескве

40

Кад достигну величину лешника, плодови брескве се проређују тако што се пажљиво кидају руком или им се секу петељке непосредно испод основе

У повољним условима бресква обилно цвета и замеће доста плодова. Међутим, превелик број плодова на стаблу одражава се на лош квалитет и слабије формирање родних пупољка за наредну годину, односно појаву нередовне родности. Због тога стручњаци препоручују проређивање плодова као корисну меру.

Прави моменат је када су плодови величине лешника, а то је обично 14 до 20 дана после цветања. Редослед извођења се прилагођава времену сазревања. Прво се проређују ране, а затим средње и позне сорте. Колико ће се плодова одбацити зависи од њиховог броја у круни, величине стабла и дужине мешовитих родних гранчица. Прво се уклањају близанци, а потом оштећени и заостали у порасту и они који се налазе на  засењеним местима. Плодови се пажљиво  кидају руком, или им се секу петељке непосредно испод основе. Остали треба да буду наизменично распоређени и на приближно истој удаљености један од другог.

У пракси се најчешће остављају плодови на размаку шаке. Том приликом треба узети у обзир њихов, али и квалитет саме гранчице на којој се налазе. Што је на једној грани већа лисна маса, то се може оставити већи број плодова. Према наводима стручњака, зависно од крупноће и времена сазревања сорте, број остављених плодова по једној родној грани за ране сорте ситнијег плода (90 до 100 грама) може бити пет до шест, за средњостасне (плод масе око 150 грама) четири, а за позне сорте, чија је тежина плода 180 до 200 грама, ваља остављати само по три плода. 

На нижим и засењеним деловима круне проређивање се обавља детаљније и интензивније него на вршним и добро осветљеним деловима. Такође, на јачим гранама с више лисне масе може се оставити већи број плодова него на слабијим.

С овом мером не треба каснити. Важно је да се уради пре него што стабла утроше значајније количине хранива за формирање коштице. После затврдњавања коштице, проређивање плодова не подстиче њихову крупноћу.

Снежана Малиновић