Proređivanje plodova voća i grožđa Brevisom

BREVIS INHIBIRA TRANSPORT inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze i izaziva energetsku neravnotežu u voćkama, gde se pokreću fiziološki procesi koji dovode do opadanja manjih plodova. Prvi efekti delovanja vide se 8 do 14 dana nakon tretiranja, po promeni boje peteljke i zaostajanju porasta plodića koji će kasnije otpasti.

Tretmani se rade u dva navrata. Kada su plodići centralni između 8 do 10 mm, primenjuje se od 1,1 kg/ha do 1,65 kg/ha što zavisi od sorte, uslova za oplodnju, vremenskih uslova i broja prethodnih tretmana za proređivanje. Drugi tretman se radi po potrebi, kada su centralni plodići između 8 do 12 mm. Količina preparata je od 1,65 kg/ha do 2,2 kg/ha što zavisi od sorte, uslova za oplodnju, vremenskih uslova i zapremine krune. Kod kruške se primenjuje kada su plodići od 8 do 12 mm u količini od 1,65 kg/ha do 2,2 kg/ha što zavisi od sorte, uslova oplodnje, vremenskih uslova i zapremine krune.

Brevis se može primeniti i na stonom grožđu, a količina je od 1,1 kg/ha do 1,3 kg/ha u zavisnosti od faktora koji su navedeni. Pritom se mora obratiti pažnja na temperature, jer je usporeno delovanje ako je temperatura ispod 15 stepeni. Inače, Brevis dobro proređuje sorte koje se teže hemijski proređuju, pogodan je za usmereno proređivanje samo dela krune, kod zlatnog delišesa i gale dodatno povećava krupnoću ploda, nema negativnih efekata na predatore i na cvetanje u narednoj godini, kompatibilan je sa BA I NAA, moguća je prolazna fitotoksija lista i u većim dozama kiša ga ne spira nakon 3 do 4 sata.

Sa Brevisom se dobija veća kontrola proređivanja, izvesniji krajnji rezultat, manji rizik i sigurnija primena u nepovoljnijim uslovima. Navedeni su i faktori koji dovode voćke u stanje kada lakše mogu da se prorede Brevisom: nepovoljni uslovi za razvoj stabla, tj. nepovoljni uslovi za fotosintezu, visoke noćne temperature, vlažnost vazduha preko 95 odsto, oblačno vreme, obilno cvetanje nakon godine sa obilnim rodom, jako bujna stabla i protivgradne mreže.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18