Proslavljen početak berbe grožđa u Negotinskoj krajini


Tradicionalnom manifestacijom „Krajinska berba“ vinari i vinogradari iz Rogljevačkih pivnica obeležili su u subotu, 4. septembra, početak berbe u vinogradima, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Ministarstvo ističe da je veoma važno da uz proizvodnju vina ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače, i zato je jedan od ciljeva manifestacije da se poveća atraktivnost Istočne Srbije kao turističke destinacije, kako domaćim tako i stranim gostima.
Rogljevačke pivnice su spomenički kompleks kamenih vinskih podruma iz devetnaestog veka i zajedno sa Rajačkim, Smedovačkim i Štubičkim pivnicama predstavljaju u svetu jedinstven fenomen – naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino, navodi se u saopštenju.
U takvom okruženju, gde je vino kult, posetioci su uživali u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica, a najviše su se istakle crna tamjanika i bagrina – dve autohtone sorte Negotinske krajine, navodi Ministarstvo trgovine i turizma.
Manifestaciju „Krajinska berba“ podržao je i Projekat „EU za tTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, čiji je cilj da se očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbiji, a koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Kako je navedeno, u zabavnom delu programa, nastupila su kulturno-umetnička društva iz Istočne Srbije i ansambli tradicionalne muzike, a zvaničan program se završio nastupom Bilje Krstić i Bistrik benda.

Organizator „Krajinske berbe“ je udruženje „Rogljevačke pivnice“ koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministarstva Turizma, Opštine Negotin i TOO Negotin realizovalo čitav događaj, saopštilo je Ministarstvo trgovine i turizma.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18