Proslavnjen Svetski dan zemljišta

Povodom Svetskog dana zemljišta, Toplička akademija strukovnih studija iz Prokuplja, prisustvovala je (on line) zvaničnoj proslavi, u organizaciji „Globalnog partnerstva za zemljište“. Ove godine Svetski dan zemljišta je obeležen pod geslom „Zemljište i voda: izvor života“.

– Ceremoniju je pratio dobar broj studenata i profesora sa Akademije. U okviru Akademije radi i akreditovana laboratorija za ispitivanje zemljišta, tako da naš kolektiv svojim radom daje konkretan doprinos očuvanju zemljišnih resursa. Radom Laboratorije rukovodi tim eminentnih stručnjaka u sastavu dr Slađana Golubović, dr Dušica Ćirković i dr Dobrila Ranđelović – rekla je za Dobro jutro strukovni inžinjer poljoprivrede Veroslava Kocić.

Kroz aktivnosti na ovom polju radi se i na podizanju svesti o održivom upravljanju prirodnim resursima i očuvanju životne sredine, čime se neposredno utiče na očuvanje ekosistema i ublažavanje klimatskih promena.

Kampanja koju sprovodi „Globalno partnerstvo za zemljište“ ima za cilj podizanje svesti o odnosu između tla i voda, u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sistema.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18