Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ PROSTOR ISPOD ORAHA: Lišće sakupljati, zemljište popravljati

PROSTOR ISPOD ORAHA: Lišće sakupljati, zemljište popravljati

1137

Retke su okućnice i bašte u kojima ispod oraha raste bilo šta, pa čak i trava. Iako pravi nazamenljiv hlad, posebno ona vremešna debla oko kojih dečica mogu igrati „ringeraje“, a u jesen nas daruje ukusnim i zdravim plodovima, on je često veliko smetalo na posedu, posebno manjem. Još su naše bake govorile da se na zemlju ispod oraha džaba plaća porez.

Piše: Svetlana Mujanović

Orah sadrži hemikaliju koja se zove hidrojuglon, a izlučuje ju iz korena u zemljište. Ove hemikalije ima i u listovima i drugim delovima oraha – grančicama, kori, cvetu, omotaču plodova. Ova hemikalija sama nije otrovna, ali u dodiru s kiseonikom oksidiše u visokotoksični juglon, a ko nije kupio lišće oraha tokom čitave jeseni, ne zna koliko naporno može biti ovo stablo, uobičajeno u našim krajevima.

A, da li je baš svo zemljište koje zasenjuje orah neupotrebljivo za setvu-sadnju bilo koje vrste biljaka? Struka kaže da svo zemljište nije u potpunosti izgubljeno, da se ispod oraha može gajiti čak i neko povrće.

Kada orah raste u bašti, tokom jeseni prvo valja redovno sakupljati suvo lišće, jer ono može da napravi veliku štetu. Osim njega, za koje se zna da je „otrovno“, biljkama problem pravi i koren. Hidrojuglon, otrovna hemikalija koju orah izlučuje iz korena u zemljište bašte, ne može se ukloniti lako kao onaj iz lišća, kada se ono sakupi i iznese iz bašte. Na umu treba imati kako se koren oraha može raširiti tri do četiri puta više od krošnje. Osetljivije biljke, koje se gaje u blizini oraha, ne samo ispod njega, zbog toga venu, žute ili uopšte ne napreduju jer im juglon sprečava dotok potrebnih hranljivih elemenata i vode za metaboličku aktivnost.

Ipak, ovo zemljište ne mora da bude neupotrebljivo za gajenje povrća i nekog voća. Samo ga prvo treba popraviti. Kada je reč o juglonu iz listova, njega, kada listovi opadnu kiša odnosi u zemljište ali, kako se ne rastvara u vodi, ne odlazi u veće dubine. Juglon iz korena je druga priča. On je čitave godine duboko u zemljištu, ima ga oko svih delova korenja drugih biljaka i treba znati kako ga učiniti manje otrovnim za njih. Kao prvo, lišće oraha treba redovno sakupljati i kompostirati ga na posebnoj gomili jer se razgradnjom organske materije razgrađuje i juglon, pa se njegova koncentracija smanjuje. U zemljištu se juglon razgradi za oko dva meseca, a u kompostnoj gomili za tri do četiri nedelje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us