Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПРОСТОР ИСПОД ОРАХА: Лишће сакупљати, земљиште поправљати

ПРОСТОР ИСПОД ОРАХА: Лишће сакупљати, земљиште поправљати

981

Ретке су окућнице и баште у којима испод ораха расте било шта, па чак и трава. Иако прави назаменљив хлад, посебно она времешна дебла око којих дечица могу играти „рингераје“, а у јесен нас дарује укусним и здравим плодовима, он је често велико сметало на поседу, посебно мањем. Још су наше баке говориле да се на земљу испод ораха џаба плаћа порез.

Пише: Светлана Мујановић

Орах садржи хемикалију која се зове хидројуглон, а излучује ју из корена у земљиште. Ове хемикалије има и у листовима и другим деловима ораха – гранчицама, кори, цвету, омотачу плодова. Ова хемикалија сама није отровна, али у додиру с кисеоником оксидише у високотоксични југлон, а ко није купио лишће ораха током читаве јесени, не зна колико напорно може бити ово стабло, уобичајено у нашим крајевима.

А, да ли је баш сво земљиште које засењује орах неупотребљиво за сетву-садњу било које врсте биљака? Струка каже да сво земљиште није у потпуности изгубљено, да се испод ораха може гајити чак и неко поврће.

Када орах расте у башти, током јесени прво ваља редовно сакупљати суво лишће, јер оно може да направи велику штету. Осим њега, за које се зна да је „отровно“, биљкама проблем прави и корен. Хидројуглон, отровна хемикалија коју орах излучује из корена у земљиште баште, не може се уклонити лако као онај из лишћа, када се оно сакупи и изнесе из баште. На уму треба имати како се корен ораха може раширити три до четири пута више од крошње. Осетљивије биљке, које се гаје у близини ораха, не само испод њега, због тога вену, жуте или уопште не напредују јер им југлон спречава доток потребних хранљивих елемената и воде за метаболичку активност.

Ипак, ово земљиште не мора да буде неупотребљиво за гајење поврћа и неког воћа. Само га прво треба поправити. Када је реч о југлону из листова, њега, када листови опадну киша односи у земљиште али, како се не раствара у води, не одлази у веће дубине. Југлон из корена је друга прича. Он је читаве године дубоко у земљишту, има га око свих делова корења других биљака и треба знати како га учинити мање отровним за њих. Као прво, лишће ораха треба редовно сакупљати и компостирати га на посебној гомили јер се разградњом органске материје разграђује и југлон, па се његова концентрација смањује. У земљишту се југлон разгради за око два месеца, а у компостној гомили за три до четири недеље.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us