Насловна ВЕСТИ Простран: Удвостручити буџет за пољопривреду

Простран: Удвостручити буџет за пољопривреду

36

Хитно треба донети системски закон о регресирању трошкова производње у пољопривреди, јер ћемо тај проблем имати много година. Дакле, потребан је системски закон о регресирању ђубрива, горива за пољопривреднике, средстава за заштиту биља, семена. Мене посебно брине јесен, када почиње сетва уљане репице, потребно је да код сељака створимо доходак, да могу да уђу у нову пољопривредну годину, каже агроекономиста Милан Простран.

Говорећи о дугорочним проблемима, Простран истиче висину субвенција као кључну.

-Иако не можемо да се поредимо са фармерима ЕУ – али идемо ка чланству у Унији – аграрни буџет ЕУ је 33 одсто укупног буџета у наредних шест година, док је код нас испод пет одсто, каже Простран.

Он сматра да би буџет требало да буде једнак уделу који пољопривреда има у бруто друштвеном производу,  што значи да би у Србији уместо садашњих око 450 милиона евра, требало да буде милијарда евра.

-У договору о стратегији у пољопривреди морају да учествују влада, произвођачи, прерађивачи и извозници. У овом глобалном проблему, немате модел за решење, него свако решава у складу са својим условима. Поставља се питање да ли има пара код нас, али треба помоћи фармерима, можда се одрећи неке друге инвестиције, каже Простран.

Најаве о извозу меса – политичке поруке

О најавама званичника да се за извоз меса отварају бројна нова тржишта, каже да су то политичке поруке и да немају везе са стварним потенцијалом српског сточарства.

-Ми смо постали земља увозник меса, пре три године прва ставка за увоз у аграру био је свињско месо, увезли смо га за 76 милиона долара. Говедарство смо смањили за милион и по грла, на око 800 хиљада, свињарство за два и по милиона, овчарство за око милион. Ми смо имали причу о великом извозу говеђег меса у Кину, па смо онда рекли могу да иду и кожа и уши и ногице. Имали смо аранжмане према Турској, прво су понудили бољу цену, а потом је спустили, па су наши извозници одустали од тога, подсећа Простран.

Све у свему, додаје – ово је озбиљно питање.

-А  за обнову у сточарству потребно је исто онолико година колико је потребно и за његово урушавање – треба нам најмање 15 година да поправимо стање. Субвенције су преко потребне и сточарству, каже Простран.

Додаје да смо пољопривреду изложили либералном капитализму што је била грешка.

-Сточарство је стуб прехрамбене сигурности сваке земље – у ЕУ сточарство чини 70 одсто пољопривреде, код нас је 30 досто, наводи он.

На питање можемо ли остати без домаћег меса, Простран каже да се то неће десити јер је потрошња меса опала са 65 килограма по становнику годишње на око 45 килограма.

Извор: Н1