Насловна РАЗНО Протест пољопривредника још траје

Протест пољопривредника још траје

44

Улице у центру Новог Сада и синоћ су биле блокиране за саобраћај због протеста пољопривредника, незадовољних понудом коју су добили из Владе Србије.

Како је рекао представник Иницијативе за опстанак пољопривредника у Србији Радослав Адамовић, синоћ око 20 сати требало је да стигне одговор од Владе на нове захтеве пољопривредника.

Пољопривредници су синоћ поново у Новом Саду блокирали раскрсницу код Бановине, Варадински мост и Јеврејску улицу и најавили да остају ту до даљег, а како Адамовић тврди, блокирани су и мостови код Тутина и код још једног села надомак Новог Сада.

Поновио је да су пољопривредници посебно незадовољни тиме што понуда за откуп сунцокрета није увећана, већ је и даље 535 евра плус ПДВ, иако су тражили 700 евра по тони.

Некон неуспешних преговора са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, а затим и незадовољства одговором на захтеве који су добили јуче послеподне, пољопривредници су послали Влади Србије измењене захтеве и дали рок да надлежни одговоре до синоћ у 20 часова.

Адамовић је објаснио да се у мејлу који су послали Влади Србије налази седам већ постојећих захтева, који су измењени у смислу прецизнијег дефинисања и тражења гаранција.

Влада Србије јуче је укинула забрану извоза свих врста уља након комплетног увида у стање залиха, али и рекордних површина под засадом сунцокрета, што је и био један од захтева пољопривредника.

Извор: Танјуг

Фото: Јасна Бајшански