Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ПРОТИВГРАДНЕ МРЕЖЕ ДОБИЈАЈУ ФОТОСЕЛЕКТИВНУ УЛОГУ: Утичу и на квалитет плода

ПРОТИВГРАДНЕ МРЕЖЕ ДОБИЈАЈУ ФОТОСЕЛЕКТИВНУ УЛОГУ: Утичу и на квалитет плода

383

У Израелу, а све више и у Италији, произвођачи воћа почели су да користе фотоселективне противградне мреже. Оне заиста штите производњу од града и ожеготина, али ако се употреби одређена боја мреже, могу се добити и друге погодности у воћарској производњи. Овом темом бавио се доц. др. Драган Радивојевић с Пољопривредног факултета у Београду, који је своја сазнања пренео на саветовању воћара у Гружи. Прва искуства произвођача у Србији знаће се за годину, две, јер је тек недавно експериментално почела употреба мрежа у боји.

Пише: Биљана Ненковић

Код нас се већ користи група фотоселективних мрежа које су обојене, али не штите од града и служе само за засену. Такође, постоје мреже које штите и од града, и од засене. Али, иноватори су отишли корак даље и на постојећем искуству развили противградне мреже у бојама, које утичу на физиологију биљака, величину и чврстоћу плода, фотосинтезу и вегетативни раст.

Данас је императив обезбедити сигурност у производњи воћа. Произвођачи морају имати контролисану и предвидиву производњу, како би обезбедили континуирано снабдевање тржишта квалитетним производима. Неопходно је заштитити и контролисати производњу воћа и уложени новац, који није мали.

Глобалне климатске промене веома су изражене и повећана је учесталост екстремних појава града и јаког сунчаног зрачења. Основни фиксни трошкови заснивања и неге воћњака су веома високи, па је неопходно контролисати производњу. С друге стране, тржиште захтева најбољи квалитет плода, без остатака пестицида. Треба рећи и да су ограничени извори воде којом располажемо. То је један од разлога непрекидне иновативности у производњи – каже доц. др Драган Радивојевић.

Основна карактеристика стандардних противградних мрежа је да пружају физичку заштиту од града, затим од прекомерне радијације, праћене јаким сунчевим зрацима који изазивају ожеготине, и топлотом која може да блокира процес фотосинтезе у биљци. Ове мреже штите воћњак од ветра, инсеката и птица, и слабог радијационог мраза.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us