Насловна ПРЕПОРУЧЕНО ПРОТИВГРАДНЕ МРЕЖЕ СТАНДАРД САВРЕМЕНОГ ВОЋАРСТВА: Штите и од града, и од прејаког...

ПРОТИВГРАДНЕ МРЕЖЕ СТАНДАРД САВРЕМЕНОГ ВОЋАРСТВА: Штите и од града, и од прејаког сунца

74

Савремена интензивна производња воћа у великој мери зависи од услова средине. Уколико они нису одговарајући, чак и најбоља сорта уз примену свих агротехничких и помотехничких мера неће дати добре резултате. Узимајући ово у обзир, као и чињеницу да су воћке вишегодишње биљке, веома је важно умањити било какве ризике утицаја спољне средине и посебно утицаја климатских промена и екстрема.

Пише: Проф. др Зоран Кесеровић

Природни услови (клима, земљиште и положај) у појединим рејонима у Србији, изузетно су повољни за гајење воћа. Најчешћи лимитирајући фактори за постизање високог приноса воћа и квалитета плодова у датим агроеколошким условима јесу ниске зимске температуре, касни пролећни мразеви, град, нагла промена температура у зимском периоду, високе летње температуре, релативна влажност ваздуха, недостатак падавина, олујни ветрови. У последњих десетак година забележене су велике штете од града, што може бити ограничавајући фактор за воћарску производњу.

Повреде грана, листова, плодова

Ове штете могу бити директне и индиректне. Град директно оштећује гране, младаре, листове и плодове. Због оштећења листова и грана долази до слабијег формирања родних пупољака за следећу годину, што индиректно утиче на смањење родности. Поред тога, повреде на кори могу представљати места за продор проузроковача гљивичних и бактеријских обољења. Повреде од града су посебно опасне код коштичавих воћних врста, где гране споро и непотпуно зарастају те долази до појаве смолоточине и до преношења некрозе на само дрво.

У свим деловима Србије, у мају и јуну месецу 2010. године, град праћен олујним ветром нанео је огромне штете, чак и на појединим локалитетима где се појава града не памти у последњих 30 година. Само у сланкаменачком атару тада је уништио род у засадима јабуке и брескве на преко 800 ха. Такође су у 2017. години забележене велике штете од града, али и од снега који је оштетио малињаке у Западној Србији.

Најсигурнији начин, једини како се то могло и како се може избећи, јесте постављање противградних мрежа. На тржишту се могу наћи мреже различитог квалитета. Квалитетна мрежа може трајати и до 25 година.

Мање и штете од ожеготина

 Противградне мреже добра су заштита и од све чешћих високих температура и високог интензитета сунчевог зрачења, који имају посебно негативан ефекат у току вегетације. Код јабуке, тамо где нема противградних мрежа, плодови могу бити оштећени од ожеготина и преко 20 одсто. То је велика штета за произвођаче, јер такви плодови могу ићи само у прераду.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us