Prouzrokovač pegavosti na listu višnje i trešnje

Na teritoriji Novog Sada završena je berba srednjih i ranih sorti trešnje dok je faza kasnih sorti plod je zreo za branje (tehnološka zrelost) (BBCH 87).

– Laboratorijskim pregledom prezimelog lišća trešnje i plodonosnih tela apotecija prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jappii) registrovano je prisustvo zrelih askospora u 100 odsto apotecija. Ispražnjeno je 72,22 odsto apotecija – navode u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Stručnjaci RC „Novi Sad“ nastavljaju sa praćenjem dozrevanja i pražnjenja apotecija ovog patogena.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime