Насловна ВЕСТИ Prouzrokovač šturosti klasa žita

Prouzrokovač šturosti klasa žita

423

Na području Novog Sada usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvića ploda (faze mlečne zrelosti), dok se usevi ječma nalaze u početnim fazama sazrevanja (rana voštana zrelost).

– Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa, odnosno šturosti klasova pšenice (Fusarium graminearum) u niskom intenzitetu napada. Zaraženi klasovi počinju da blede, vreteno izumire, a zrna iznad vretena ostaju štura. U uslovima povećane vlažnosti na zaraženim klasovima se javlja ružičasta micelija – objašnjavaju stručnjaci Regionalnog centra „Novi Sad“ prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Štete koje pričinjava ovaj patogen su višestruke. Utiče direktno na smanjenje prinosa i kvalitet zrna. Takođe, značaj ovog patogena se ogleda i u njegovoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

– Ostvarenju infekcije i razvoju bolesti pogoduju česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha u fazama cvetanja. Na našem regionu cvetanje ječma započelo je tokom druge nedelje maja, a pšenice nedelju dana kasnije. Vremenski uslovi u ovom periodu kao i tokom kasnijih faza cvetanja, sa visokim temperaturama i izuzetno malom količinom padavina, nisu bili pogodni za ostvarenje infekcije i dalje širenje fuzarioze klasa – napominju u RC „Novi Sad“ i dodaju kako nastavljaju da prate i redovno izveštavaju o štetnim organizmima u usevima strnih žita.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja