Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ PROVERITE PRE SETVE: Svako seme traži svoju dubinu

PROVERITE PRE SETVE: Svako seme traži svoju dubinu

520

Piše: Svetlana Mujanović

Svako povrće, za ujednačeno i brzo nicanje, uz određenu temperaturu zemljišta, traži i posebnu dubinu setve.

Ako se seje preduboko, sporije će nicati, a ako se seje previše plitko, može se desiti da se gornji sloj zemljišta isuši i iz semena će se pojaviti kržljave, netipične klice.

U našim klimatskim uslovima mart i april su, u zavisnosti od vrste, rezervisani za setvu povrća na otvorenom. Dešava se, posebno kod povrtara koji seju ručno, da, iako parcelu pripremaju na isti način, i sačekaju da se zemljište zagreje na istu temperaturu, za nicanje bude potrebno više dana. I pitaju se zbog čega se to događa. Odgovor je veoma jednostavan – ne seju uvek na istu dubinu. A mnogi povrtari i ne znaju da svako povrće, za ujednačeno i brzo nicanje, uz određenu temperaturu zemljišta traži i posebnu dubinu setve.

Ako se seme seje preduboko, sporije će nicati ili možda neće imati snage da uopšte nikne, a ako se seje previše plitko, može se desiti da se gornji sloj zemljišta isuši i iz semena će se pojaviti kržljave, netipične klice, ili će se osušiti još u zemlji i štete će biti velike.

Namera nam je da baštovane, koji su na ovaj važan podatak zaboravili, podsetimo, a one koji o njemu nisu vodili računa da upozorimo, da je za uspešno nicanje i te kako važna dubina setve, kao i temperatura zemljišta. Izdvojili smo informacije o dubini setve i temperaturi zemljišta za dvadeset kod nas najčešće gajenih vrsta povrća, koje će svakom novajliji u povrtarstvu biti od velike pomoći. Optimalne temperature klijanja u tablici odnose se na temperature tokom kojih će seme nići najvećom brzinom, dok se dubine setve odnose na zemljišta srednjeg kvaliteta koja nisu jako teška, zbijena niti previše peskovita