Proverite stare voćke

Decembar je mesec spokoja, praznovanja  i odmora. Došao je red i na paore da malo predahnu, da se druže i razmene iskustva iz minule, prilično teške godine. Za vredne kojima brzo dosadi plandovanje uvek ima posla. Treba obići voćnjake, vinograde, bašte, prebrati povrće u trapu, zaviriti u podrum i izvizitirati burad s vinom i rakijom,  prekontrolisati pčelinjak da bi se uverilo da nije slučajno bilo nezvanih gostiju…

Voćari koji nisu stigli ranije, rasturaju stajnjak i dubokim oranjem ga unose u zemljište da bi se od promenljivog vremena sačuvala sva hraniva.

Ako vreme dozvoli, u decembru se nastavlja s nedovršenom  sadnjom voćaka. Voćke koje su posađene tokom jeseni, ako to nije urađeno prošlog meseca, sada se zagrću zemljom, da bi se sačuvala vitalnost korena.

Još nije kasno da se uradi jesenje plavo prskanje nekim od fungicida na bazi bakra. Prska se kada je temperatura iznad 5 stepeni. A u malim voćnjacima trebalo bi pregledati voćke. Pripreme se veći džak, žičana četka, nekoliko manjih vrećica za zamrzivač i makaze, a može i flomaster i nekoliko isečenih listića hartije.  Svaka voćka se detaljno pregleda, posebno one stare s ispucalom korom, i četkom se s tih delova ostruže sve što nije zdravi deo tog stabla, a u vrećicu odvoji malo meterijala, na hartiji ispišu podaci odakle je „uzorak“ uzet, ubaci u vrećicu, zaveže i stavi u džak. Ako se primeti da u pazuhu lisnih ožiljaka ili račvama grana ima nekih sumnjivih naslaga, i one se skinu i po istom principu malo odvoji za uzorak. Grančice s neuobičajenim izraslinama i naslagama su, takođe, novi uzorak. Kada se pregled završi uzorci se unesu u zatvorenu prostoriju i pregledaju, a sadržaj iz džaka spali. Ukoliko voćar nije u mogućnosti da utvrdi šta je na njegovim voćkama, preporuka je da potraži savet od stručnjaka iz najbliže PSSS. Jesenje plavo prskanje može da se uradi čim se završi pregled.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18