Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Prve jagode stigle za prodaju

Prve jagode stigle za prodaju

414

Zbog blage zime ove godine će Dejan Ristić i njegova supruga Stanislava, iz sela Buštranje, kod Vranja, nedelju dana ranije izneti jagode na prodaju. Oni će kupcima najpre ponuditi kleri jagodu, a potom i albu koja stiže za prodaju pet dana kasnije.

– Kleri se uvek ističe fantastičnim mirisom. Po njemu nas prepoznaju i naši kupci koji je godinama od nas kupuju.”, priča zadovoljno Dejan.

On ističe da je ove godine ova vrsta jagode odlično rodila i rod po bokoru ume da se kreće od 400 do 600 grama. Kaže da tokom uzgoja sa bolestima nije imao problema jer je ona veoma otporna na njih. Zadovoljan je i rodom koji će ove proizvodne sezone dobiti od jagoda sorte alba koju karakteriše izuzetno krupan plod.

– Prinos je njena najveća prednost u uzgoju i on se kreće od 0,7 do 1kg po bokoru. Alba daje odličan prinos i u drugoj godini – kaže Dejan i ističe da je uspeo da ih agrilom zaštiti od martovskog mraza tako da mu sada jedino preostaje da na vreme obere i proda celokupan rod.

– Očekujem da cena prvih jagoda koje iznesemo na prodaju ne bude manja od 500 dinara za kilogram. Međutim, sve to će zavisiti od ponude i potražnje na tržištu – tvrdi naš sagovornik ističući da će čim završi sa prodajom jagoda iz plastenika svojim kupcima ponuditi i one koje proizvodi na 20 ari na otvorenom, a koje se takođe nalaze u odličnom stanju i od kojih očekuje odličan rod.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i Stanislava Ristić