Prvi sajam jagodičastog voća 2. jula u Beogradu

Belgrade Berry Festival, prvi festival jagodičastog i bobičastog voća biće održan 2. jula u Beogradu, na Savskoj promenadi ispred tržnog centra Galerija, najavljeno je danas iz Privredne komore Srbije.

Manifestacija će u potpunosti biti posvećena promociji proizvođača jagodičastog voća po kojem je Srbija postala poznata u celom svetu, istaknuto je na konferenciji za novinare organizovanoj u Privrednoj komori Srbije.

– Ideja festivala Belgrade Berry je da predstavimo, domaćoj javnosti ali i drugim gostima, ono po čemu smo poznati u svetu, a to je jagodičasto voće – malinu, jagodu ,borovnicu, kupinu, ribizlu, aroniju i sve one proizvode koje izvozimo u velikoj količini. Srbija svake godine proizvede oko 100.000 tona malina od čega se veliki deo izveze. To je jedan od sektora koji je najstabilniji kada se govori o voćarstvu i Srbija je među prva tri izvoznika u svetu uz Poljsku, Meksiko i Čile. Isto je i sa smrznutim voćem – rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS.

On je dodao da će pored predstavljanja ponude voćnih proizvoda na festivalu biti održan i edukativni panel posvećen održivoj proizvodnji.

– Kroz edukativne radionice želimo da sve zanteresovane uvedemo u budućnost održive proizvodnje hrane i mogućnosti koje se nude svim zainteresovanima da postanu deo prehrambene industrije. Tema ličnog zdravlja i zdravlja planete zahteva sveobuhvatan pristup u proizvodnji i o tome ćemo govoriti na panelu – rekao je Jovanović.

On je pozvao zainteresovane izlagače da se prijave za učešće na festivalu i dodao da svi prijavljeni koji su zainteresovani za dobijanje žiga “ Čuvarkuća“ imaće beplatnu prijavu za ovaj žig kao i 30 posto popusta u prvoj godini korišćenja ove oznake kvaliteta.

Aleksandar Veljanović iz Pelegrin studija najavio je da će u sklopu programa festivala pored predstavljanja izlagača biti predstavljene inovacije iz oblasti zelene ekonomije, organske proizvodnje ali i umetnici koji stvaraju od recikliranog materija.

Zagorka Marković iz GIZ-a koji je podržao održavanja festivala kroz projekat Private Sector Development istakla je da je fokus ovog projekta organska poljoprivreda ali i održiva proizvodnja.

– Naš fokus se pomera sa organske poljoprivrede na održivu poljoprivredu i zato nas raduje da podržimo ovakav inovativan format događaja. U narednom periodu naše interesovanje biće usmereno i na zelenu tranformaciju i zato nam je drago što će u okviru festivala biti održani i stručni paneli na ovu temu – rekla je Markovićeva.

– Srpska malina i generalno bobičasto voće iz Srbije nije kod nas dovoljno prepoznato koliko je poznato u svetu. To je naše blago koje nam je priroda omogućila i želimo da ga predstavimo domaćoj javnosti kao najleši spoj domaćeg, zdravog i ukusnog – kaže Jovana Marković, jedan od izlagača na ovom festivalu.

Belgrade Berry Festival održaće se u saradnji i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju -GIZ, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističke organizacije Srbije.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18