Šafran kao dodatak

Limunada sa šafranom

Nikolići su šafran počeli da koriste u sopstvenoj kuhinji. Među njihovim novotarijama je i limunada sa šafranom koju pripremaju tako što običnu limunadu zaslade medom i u nju umrve nekoliko suvih tučkova šafrana. Što sitnije mrvice, to je efekat bolji. Napitak treba da odstoji sat-dva da limun izvuče sve lekovite sastojke iz šafrana, a mrvice koje dospeju u čašu se popiju.

Med sa šafranom

Za sebe, ali i kao poklon za prijatelje, obično pripremaju med s šafranom. U teglice od 250 grama uliju tečan bagremov med, koji je najmanje aromatičan, i umrve tri-četiri tučka šafrana. Teglice je potrebno povremeno okretati jer mrvice isplivaju na površinu. Zajedno s medom pojedu se i te mrvice.

Dodatak tvrdom siru

Šafran iz Tamniča putuje i u Siranu u Smederevo gde oplemenjuje ekstra tvrdi sir u tipu kačkavalja. Kako smo čuli od Zvonka Jovanovića, jednog od vlasnika, u njihovoj ponudi je 15 vrsta desertnih sireva s raznim dodacima i onaj s šafranom zauzima posebno mesto, jer ga do sada niko nije pravio. Isečen na veoma tanke kriške, uz čašicu penušavog pića, posle glavnog jela hedonistima pruža raj za nepce.

„Svečarska boja“ za gulaše i čorbe

Kada imaju vremena i svežu domaću piletinu, Nikolići belo meso „žrtvuju“ za gulaš, ali ne klasičan. Meso se iseče na kockice, dinsta bez luka na blagoj vatri. Pred kraj dodaju se blagi začini i sitno izmrvljen šafran. Kada god pripremaju supu ili čorbu ubace koji tučak ovog začina jer jelu daje „svečarsku“ boju.

Sladoled

Sladoled od šafrana je pravi delikates. Nikolići su zbog ovog začina nabavili i mali aparatić za pripremu hladne poslastice. Potrebno je četiri jaja, 65 g šećera, 125 ml slatke pavlake, 200 ml mleka, kesica vanil šećera i pola grama jako usitnjenog šafrana. Sve se to izmiksa da se sjedini i prebaci u aparatić za sladoled koji napravi poslasticu.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo