Prvi srpski šafran iz Tamniča

NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU RASTE I U NEGOTINSKOJ KRAJINI

U našim uslovima, u seoskim bašticama i na gradskim terasama krokusi ili šafrani su prvi vesnici proleća. To su ukrasne biljke, a da li ste znali da jedan njihov rođak, Crocus sativus, onima koji ga gaje može da donese i solidnu zaradu? Reč je o jestivom šafranu, najskupljem začinu na svetu. Kod nas je poznat kao delikates koji se kupuje u minijaturnim teglicama i retko gaji, jer imamo predrasudu da toj mediteranskoj biljci u našem podneblju ni zemljište, ni klima neće pružiti dobrodošlicu. Uz to, kod njega se svi fiziološki procesi odvijaju suprotno od ostalih cvetnica – cveta u septembru-oktobru, a miruje od juna do septembra.

Neda i Saša Nikolić iz Negotina su na njivi u selu Tamnič, pre šest godina započeli druženje s ovom lekovitom i začinskom biljkom, pa su u Srbiji poznati kao „Prvi srpski šafran“.

Kako je izgledao njihov put i kako sve može da se koristi šafran pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime