Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Шафран као додатак

Шафран као додатак

968

Лимунада са шафраном

Николићи су шафран почели да користе у сопственој кухињи. Међу њиховим новотаријама је и лимунада са шафраном коју припремају тако што обичну лимунаду засладе медом и у њу умрве неколико сувих тучкова шафрана. Што ситније мрвице, то је ефекат бољи. Напитак треба да одстоји сат-два да лимун извуче све лековите састојке из шафрана, а мрвице које доспеју у чашу се попију.

Мед са шафраном

За себе, али и као поклон за пријатеље, обично припремају мед с шафраном. У теглице од 250 грама улију течан багремов мед, који је најмање ароматичан, и умрве три-четири тучка шафрана. Теглице је потребно повремено окретати јер мрвице испливају на површину. Заједно с медом поједу се и те мрвице.

Додатак тврдом сиру

Шафран из Тамнича путује и у Сирану у Смедерево где оплемењује екстра тврди сир у типу качкаваља. Како смо чули од Звонка Јовановића, једног од власника, у њиховој понуди је 15 врста десертних сирева с разним додацима и онај с шафраном заузима посебно место, јер га до сада нико није правио. Исечен на веома танке кришке, уз чашицу пенушавог пића, после главног јела хедонистима пружа рај за непце.

„Свечарска боја“ за гулаше и чорбе

Када имају времена и свежу домаћу пилетину, Николићи бело месо „жртвују“ за гулаш, али не класичан. Месо се исече на коцкице, динста без лука на благој ватри. Пред крај додају се благи зачини и ситно измрвљен шафран. Када год припремају супу или чорбу убаце који тучак овог зачина јер јелу даје „свечарску“ боју.

Сладолед

Сладолед од шафрана је прави деликатес. Николићи су због овог зачина набавили и мали апаратић за припрему хладне посластице. Потребно је четири јаја, 65 г шећера, 125 мл слатке павлаке, 200 мл млека, кесица ванил шећера и пола грама јако уситњеног шафрана. Све се то измикса да се сједини и пребаци у апаратић за сладолед који направи посластицу.

Пише: Светлана Мујановић