Prvo orezivanje vinograda na Svetog Vinka

Velike i jake zime do sada nije bilo, te se vinogradari Subotičko-horgoške peščare nadaju dobrom rodu grožđa – ovo je ocena vinogradara sa severa Bačke koji su se ovog vikenda već po tradiciji na dan Svetog Vinka okupili na prvoj rezidbi loze na početku kalendarske godine vinogradara ove regije.

Po katoličkom kalendaru Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara, a ujedno je i dan osnivanja vinskog viteškog reda „Arena Zabatkiensis” iz Subotice.

Na ovaj dan, već po tradiciji vinogradari Subotičko-horgoške peščare izlaze i vinograde i obave prvu rezidbu na lozi.

„Danas smo se okupili ovde da negujemo ovu tradiciju i da odamo poštovanje vinogradu i naravno možemo samo nagađati kakva će biti godina jer kako vidimo u zadnje vreme ovi vremensku uslovi su izuzetno nepredvidljivi. Možemo se nadati da će godina biti uspešna, da ćemo imati kvalitetan rod“, rekao je vinogradar i domaćin rezidbe iz Velikog Radanovca Laslo Boni.

„Ako danas odsečemo te reznice, stavimo ih u čašu vode kraj prozora u toplu prostoriju i čekamo tri nedelje da krenu pupoljci. Koliko pupoljaka se pojavi na toj reznici i koliko su oni bliže vodi itd. Time ćemo meriti kakva se očekuje rodnost i na ovaj način se određuje naravno vrsta rezanja jer ako ne bude nekog žestokog mraza onda rezanje dobrim delom može da bude rukovođeno upravo tom tipu pokazatelja“, kazao je predsednik viteškog reda „Arena Zabatkiensis” Dragutin Miljković.

Sveti Vinko obeležava se 21. put na području Subotičko-horgoške peščare, a ova subota je bila ujedno i prvi dan u godini kada se izlazi u vinograde i vrši probno orezivanje.

Izvor: RTV

Foto: subotica.info

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno