Pržena deverika

Deverika spada u belu rečnu ribu zajedno sa babuškom, mrenom, bucovom… Često se može čuti da se u ovu grupu svrstavaju manje vredne ribe, pune kostiju ili manje ukusne, ali to su sve stereotipi bez osnova. Stvarno stanje je drugačije. Kada se kvalitetno pripreme, fantastičnog su ukusa. Deverika posebno. To je, nimalo slučajno, omiljeno jelo alasa.

Potrebno je:

  • 500 g deverike
  • 2 čena belog luka
  • so, ulje, peršunov list
  • kukuruzno brašno
  • 2 limuna 

Priprema:

Deveriku očistiti, oprati u mlakoj vodi i osušiti krpom. Nožem zaseći na svakih 2-3 milimetra, napuniti sitno sečenim belim lukom i peršunom, posoliti, staviti u veći sud, preliti uljem, dodati kriške od jednog limuna i ostaviti jedno prepodne da odstoji na hladnom. Izvaditi iz paca (po želji, možete deverike provući kroz kukuruzno brašno) i peći u prethodno zagrejanom dubokom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju (na početku peći na jačoj, a kasnije na tihoj vatri). Pripremiti marinadu od ulja, soka od limuna, sitno naseckanog belog luka i svežeg peršunovog lista. Servirati uz prethodno napravljenu krompir salatu i marinadu.

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a