Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Pržena deverika

Pržena deverika

76525

Deverika spada u belu rečnu ribu zajedno sa babuškom, mrenom, bucovom… Često se može čuti da se u ovu grupu svrstavaju manje vredne ribe, pune kostiju ili manje ukusne, ali to su sve stereotipi bez osnova. Stvarno stanje je drugačije. Kada se kvalitetno pripreme, fantastičnog su ukusa. Deverika posebno. To je, nimalo slučajno, omiljeno jelo alasa.

Potrebno je:

  • 500 g deverike
  • 2 čena belog luka
  • so, ulje, peršunov list
  • kukuruzno brašno
  • 2 limuna 

Priprema:

Deveriku očistiti, oprati u mlakoj vodi i osušiti krpom. Nožem zaseći na svakih 2-3 milimetra, napuniti sitno sečenim belim lukom i peršunom, posoliti, staviti u veći sud, preliti uljem, dodati kriške od jednog limuna i ostaviti jedno prepodne da odstoji na hladnom. Izvaditi iz paca (po želji, možete deverike provući kroz kukuruzno brašno) i peći u prethodno zagrejanom dubokom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju (na početku peći na jačoj, a kasnije na tihoj vatri). Pripremiti marinadu od ulja, soka od limuna, sitno naseckanog belog luka i svežeg peršunovog lista. Servirati uz prethodno napravljenu krompir salatu i marinadu.